Radar

Antalet covidpatienter på iva minskar

Antalet patienter som vårdas inom intensiven på grund av covid-19 minskar för första gången på länge.

För första gången på länge minskar nu antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19. Huruvida det är ett trendbrott eller inte, återstår dock att se.

Tre dagar i rad har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 minskat. På fredagsmorgonen vårdades 397 patienter på iva för denna sjukdom, att jämföra med 417 patienter i tisdags. En procentuellt sett liten, men tydlig, minskning.

I flera av de regioner som den senaste tiden haft flest patienter inom iva i förhållande till sin befolkning, syns tydliga nedgångar, som i Gävleborg, Dalarna och Örebro.

Trots det är läget inom sjukvården dock fortfarande mycket ansträngt. Flera regioner, som Uppsala, har varnat för att de nått eller är mycket nära deras maximala kapacitet vad gäller intensivvård, och så sent som i förrgår kallade socialminister Lena Hallengren (S) till en presskonferens där hon uppmanade alla om en bättre följsamhet till gällande råd och restriktioner.

Sammanträffande

Om nedgången visar sig vara ett trendbrott, följer den i så fall nästan exakt samma mönster som förra året. Den 25-26 april 2020 vårdades det som allra flest covidpatienter inom intensivvården på grund av covid-19. Enligt intensivvårdsregistret fick då sammanlagt 558 patienter intensivvård samtidigt för denna sjukdom. Därefter vände kurvan neråt, en nedgång som fortsatte ända till början av september, då antalet inlagda patienter återigen började att stiga inför den så kallade andra vågen.

Är samma sak på väg att hända igen? Ingen vet. Men för första gången på länge syns en tydlig förändring till det positiva.

Följer scenario

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har smittspridningen minskat något, även om myndigheten är mycket försiktig och anser att det är för tidigt att kalla nedgången för en faktisk minskning.

– Tittar man på antalet anmälda fall, som vi har en ganska direkt rapportering av, så kan vi konstatera att antalet anmälda fall de första tre dagarna den här veckan är färre än de tre första dagarna förra veckan. Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare scenario skulle smittspridningen vara som högst i slutet av april för att sedan minska.

Inga lättnader än

På torsdagen meddelade regeringen att lättnader av coronarestriktionerna för kultur- och idrottsevenemang som tidigare aviserats till 3 maj kan införas tidigast den 17 maj.

Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

Det blir heller inga lättnader för restauranger, butiker och gym. Folkhälsomyndigheten kommer att besluta att även dessa restriktioner ligger kvar till mitten av maj, bland annat att restauranger och caféer måste stänga klockan 20.30.

– Tyvärr är vi fortfarande i ett allvarligt läge. Vi får dagliga rapporter om att antalet patienter på intensivvården ökar, sa statsminister Stefan Löfven (S).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV