Radar

”Etablerade svenskar bromskloss för integration”

Många nya svenskar väntar på att få en kompis för att utöka sitt nätverk och öva svenska med.

Just nu väntar över 1700 nya svenskar på en språkkompis via Kompis Sverige, som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar. Men för att det ska bli av måste fler etablerade vara beredda att ge av sin tid.

Den ideella föreningen Kompis Sverige lanserar Kompiskartan, som visar hur många nya svenskar som väntar på att matchas ihop med en etablerad svensk för att få möjlighet att öva svenska, utöka sitt nätverk och känna delaktighet i samhället.

– Integration är en ömsesidig process som förutsätter något eller någon att integreras med. Detta är ett perspektiv som jag upplever ofta saknas i integrationsdebatten. Om vi som är födda och uppvuxna här inte är beredda att lära känna de som har kommit hit blir det väldigt svårt att bygga ett gemensamt samhälle, säger Johan Bäckström, verksamhetschef på Kompis Sverige i ett pressmeddelande.

Längtar efter att öva svenska med någon

Trots att Kompis Sverige har matchat runt 5000 personer det senaste året växer kön av nya svenskar som väntar på en kompis.

Kompiskartan visar hur många nya svenskar som väntar på en språkkompis via Kompis Sverige i varje län och kommun
Kompiskartan visar hur många nya svenskar som väntar på en språkkompis via Kompis Sverige i varje län och kommun. Foto: Kompis Sverige. 

Johan Bäckström menar att Kompiskartan på ett tydligt sätt slår hål på myten om nyanlända som en grupp som inte är intresserade av att lära sig svenska och bli en av samhället.

– Den pekar ju snarare mot att det är vi som är etablerade som är bromsklossen. Här har vi män och kvinnor över hela landet som bara längtar efter någon att öva svenska med och få möjlighet att lära känna, men för att det ska bli av måste fler etablerade vara beredda att ge lite av sin tid och ta chansen att öppna dörren för en ny social kontakt i sitt liv.

– Den som tycker att integrationen i Sverige fungerar dåligt borde fundera mer på hur man kan bidra till att lösa dessa utmaningar, säger Johan Bäckström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV