Radar

Exploatering ökar i pandemins kölvatten

Amazonas huvudstad Manaus drabbades så hårt under den första pandemivågen för ett år sedan att man fick gräva massgravar.

Coronapandemin accelererar exploateringen av mark, vatten och naturresurser i Brasilien. När urfolk och andra miljöförsvarare isolerar sig av hälsoskäl är det fritt spelrum för företag att etablera sig på deras marker, påhejade av en regering som försvagat miljölagar under pandemiåret.

Coronapandemin gör det svårare att organisera sig och stå upp för sina rättigheter. Som skydd mot pandemin väljer nu många från Brasiliens urfolk att isolera sig.

Brasilien är det land efter USA som har flest dödsfall i covid-19 och urfolk är extra hårt drabbade. Viruset river också upp historiska sår från när urfolksgrupper fick de sjukdomar som kolonisatörerna tog med sig.

Men isoleringen innebär att de och andra miljöförsvarare inte kan försvara sina mark- och vattenområden. Områdena blir därmed lättåtkomliga för exploatering, skriver Naturskyddsföreningen i en artikel. 

Miljölagar har försvagats

Det får stora konsekvenser i president Jair Bolsonaros Brasilien. Regeringen har utnyttjat pandemin till att försvaga miljölagar. Tillstånd till företag att etablera sig eller expandera utfärdas numera över en natt. Många verksamheter har också ignorerat nedstängningen, inte minst de illegalt verksamma aktörerna. 

– Coronas effekter är jättestora. Bolsonaro och hans regering har hanterat situationen på ett mycket oansvarigt sätt, säger Rafael Arantes på den brasilianska organisationen Idec i ett pressmeddelande.

Hot mot demokratin

Hotbilden mot urfolk har förvärrats sedan Bolsonaro fick makten 2019. Han har varit uttalat rasistisk och kallat urfolk för ”stinkande, outbildade och icke-talare av vårt språk”.

Rafael Arantes menar att situationen i Brasilien idag är mycket svår.

– På 50 år har vi aldrig haft så många attacker och hot mot demokratin. Brasilien har drabbats enormt av valet av Bolsonaro, säger Arantes.