Radar

Hallengren: Inte aktuellt ge bort vaccindoser innan sommaren

Socialminister Lena Hallengren (S).

Det är i nuläget inte aktuellt för Sverige att ge bort vaccindoser till länder utanför EU.
– När vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I en intervju med Dagens Industri (DI) i förra veckan uppgav biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) bland annat att ”vi måste vara öppna för att avstå doser”.

Fridh sade också att ”det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”.

Ska inte förfaras

Det har väckt frågor från Moderaterna och Sverigedemokraterna om huruvida regeringen vill ge bort vaccindoser till andra länder utanför EU innan hela den vuxna befolkningen i Sverige är färdigvaccinerad.

– Beslutet är att vi ska vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Så det ska vi göra.

Hallengren tillägger dock att man tecknat avtal för betydligt fler vaccindoser än vad Sverige behöver, om alla vaccinleveranser verkligen blir av och om alla beställda vacciner blir godkända.

– Då ska vi inte lägga dem i något lager här och låta dem förfaras, säger hon.

Skyndsamt

– Då kan överblivet vaccin fördelas till andra länder framförallt genom EU.
Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger Hallengren.

TT: Så inga vaccindoser ska ges bort förrän alla vuxna är vaccinerade?

– Det är inte aktuellt att ge bort stora doser innan sommaren, och någonstans i slutet av sommaren så räknar vi med att ha kommit väldigt långt i den svenska vaccineringen. Ska vi vaccinera svenska folket skyndsamt, så ska vi, säger Hallengren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV