Radar

Tvångsarbete i Kina kopplas till solcellspaneler

Fler än sex av tio solcellspaneler produceras i Kina.

Varken Ikea eller Vattenfall kan utesluta att kiselråvaran till de solceller de säljer kommer från Xinjiangprovinsen i Kina. Människorättsorganisationer har länge hävdat att det förekommer tvångsarbete i provinsen. Misstankar som stärks i samband med en ny rapport.

Fler än sex av tio solcellspaneler produceras i Kina och den viktiga kiselråvaran kommer till stor del från Xinjiang-regionen. En region där minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger, så kallade omskolningsläger, enligt bland andra Sveriges Radio.

Förra veckan släppte konsultfirman Horizon en ny rapport som visar att ledande tillverkare av solceller kan ha kopplingar till tvångsarbete i Xinjiang.

Ikea, som satsar på att bli världsledande i solcellsbranschen till privatkunder, menar i en kommentar till Sveriges Radio Ekot att de behöver jobba vidare med att säkra spårbarheten och inte kan utesluta att råvaror kommer från Xinjiangprovinsen.

– Skulle det visa sig att vi inte kan säkra mänskliga rättigheter, självklart så måste vi köpa in råmaterial från andra ställen i världen. Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, säger Jonas Carlehed till Ekot.

Vattenfall: "Inga påtagliga bevis"

Även Vattenfalls leverantörer av solpaneler, Jinko, köper enligt Horizon-rapporten kisel från Xinjiangprovinsen. I en kommentar skriver Vattenfall att all form av tvångsarbete är oacceptabelt.

– I höstas uppmärksammades vi på Vattenfall om uigurernas situation och att flera stora internationella företag kunde ha kopplingar till tvångsarbete i den kinesiska Xinjiang-provinsen. Tack vare medias granskning fick vi, i januari, kännedom om indikationer på att tvångsarbete kunde kopplas även till kinesiska solcellstillverkare och deras leverantörskedjor. Det finns ännu inga påtagliga bevis, men tydliga indikationer efter trovärdig medierapportering i ämnet, skriver Annika Ramsköld, Vattenfalls hållbarhetschef i en kommentar på deras hemsida.

Enligt Anna Werner, vd på svensk Solenergi, så finns det inga CSR-märkningar som i nuläget är tillräckligt bra och därför är det upp till alla leverantörer att jobba aktivt med frågor om råvarans ursprung, säger hon i Sveriges Radios Studio Ett.

Kinesiska myndigheter hävdar att det inte förekommer några arbetsläger och tvångsarbete och menar att det handlar om ett arbetsmarknadsprojekt med syfte att bekämpa fattigdom och sätta människor i arbete.