Radar

Nya miljarder till idrott och kultur

Regeringen har beslutat om nya stöd till kulturen och idrotten.

Regeringen gav i dag besked om nya stödpaket för kultur- och idrottssektorn. Kultursektorn får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd, och sporten tilldelas en miljard. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor.

Regeringen skjuter till mer pengar till kulturen och idrotten, meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Pengarna består i kris och återhämtningsstöd till både kulturen och idrotten och samt ett antal statliga finansierade institutioner.

– Syftet med stödet är att mildra pandemins konsekvenser, säger Amanda Lind.

Alternativet att låta sektorerna tyna bort är ”otänkbart”.

– Det är livsverk som byggts upp och drömmar som grusats på ett år.
Så länge pandemin påverkar kultur- och idrottslivet behöver regeringen på olika sätt jobba för att stötta upp. Kulturen fyller en så grundläggande funktion i vårt samhälle, säger Lind.

Regeringen, och samarbetspartierna C och L, föreslår även ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor för evenemang som planeras till andra halvåret i år. Det gäller evenemang som antingen inte kan genomföras eller måste begränsas på grund av pandemin.

Dessutom föreslås även ett krisstöd på 125 miljoner kronor till ett antal statliga finansierade kulturinstitutioner, bland annat Vasamuseet, Skansen och Nordiska museet.

– Vissa av de här verksamheterna befinner sig i ett akut ekonomiskt läge, säger Lind.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV