Radar

FN-sändebud vädjar: Förhindra en katastrof

Demonstranter flyr militären efter en demonstration i Rangoon i tisdags.

En eskalerande kris, risk för inbördeskrig och ett nära förestående blodbad. Det varnar FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener, för.

– Jag vädjar till säkerhetsrådet att överväga alla möjliga handlingar för att göra det rätta och förhindra en katastrof, säger hon.

Över 500 människor har hittills mist livet i protesterna mot militärstyret sedan kuppen den 1 februari, men Christine Schraner Burgener säger i ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd att läget kommer att bli än värre om inte omvärlden agerar.

Hon säger sig vara öppen för dialog med militärjuntan, men att tiden rinner ut.

– Om vi bara väntar på att de ska var redo för dialog kommer situationen i landet bara att bli värre. Militärens grymhet är för grav och risken för inbördeskrig ökar när fler (beväpnade etniska grupper) opponerar sig mot militären.

Kommer att kosta

Den regimkritiska aktivistgruppen AAPP uppger att minst 521 personer dött i protesterna. 141 av dem i lördags, den hittills blodigaste dagen sedan kuppen.

– Ett misslyckande att förhindra fortsatt upptrappning av dessa grymheter kommer att kosta världssamfundet så mycket mer än om vi nu investerar i förebyggande åtgärder, i synnerhet i Myanmars grannländer och i regionen, säger Schraner Burgener.

Säkerhetsrådet har hittills i två uttalanden fördömt våldet i Myanmar, men tonat ner fördömandet av militärkuppen, efter att Kina, Ryssland, Indien och Vietnam motsatt sig en alltför hård retorik.

Kina bromsar

Den stora bromsklossen i säkerhetsrådet är ständiga medlemmen Kina. Landets FN-ambassadör Zhang Jun sade på onsdagen att landet vill se fred, stabilitet och en övergång till demokrati i Myanmar, men att Kina inte ställer sig bakom några sanktioner.

”Ensidig press och rop om sanktioner eller andra tvingande åtgärder kommer bara att leda till ökade spänningar och konfrontationer som ytterligare komplicerar situationen, vilket inte på något sätt är konstruktivt”, säger Zhang i ett skriftligt uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV