Radar

Fjäderfri påsk i allt fler kommuner

 I Sverige kommer större delen av fjädrarna i handeln från kalkoner i USA, men skeppas hit via Kina, där de fått färg och ståltråd.

Allt fler kommuner väljer bort fjädrar i sitt påskpynt. Det visar Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken. I år handlar det om 264 av Sveriges 290 kommuner som skippar fjädrarna, en ökning från förra året. 

De färgglada fjädrarna som pyntas på flera håll under påsktider kommer från fåglar. Oftast handlar det om kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA under problematiska förhållanden, enligt Djurens Rätt.

Nu väljer allt fler kommuner bort fjädrarna från kommunens offentliga miljöer. Förra påsken valde 249 kommuner att inte pynta med fjädrar. I år har siffran ökat till hela 264 kommuner som uppger att de pyntar fjäderfritt. 

Fjädrar i påskriset kan tyckas vara en liten fråga men har enligt Djurens Rätt stor betydelse eftersom kommuner köper in dem i stora volymer.

– Det glädjer mig att allt fler kommuner bidrar till ett minskat lidande för djuren. Att välja bort fjädrar innebär dessutom inte att påsktraditionen med pyssel och pynt försvinner. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra djurvänligt påskpynt i andra material, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt i ett pressmeddelande. 

Se vilka kommuner som har valt bort fjädrarna här. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV