Radar

Tusentals nyanlända riskerar hemlöshet

Framtiden blir oviss för många när Migrationsverket nu avvecklar flera av sina boenden runtom i landet.

I takt med att färre asylsökande kommer till Sverige i spåren av coronapanemin, avvecklar Migrationsverket sina boenden runtom i landet. Det innebär att tusentals nyanlända riskerar att bli hemlösa. 

I Göteborg hotas 3200 personer av avhysning, enligt Kampanjen Agera Göteborg. Och i Sjuhärad ska 540 flyktingar som bor i Migrationsverkets tillfälliga bostäder flytta till en annan ort innan augusti, eftersom kontoret i Borås stänger. 

En av dem som måste flytta är 15-åriga Maria (som egentligen heter något annat). Hon har bott i en av Migrationsverkets lägenheter i Viskafors sedan hon var två år gammal.

– Jag ska lämna mina vänner och den stad som jag har vuxit upp i. Det känns konstigt. Jag vill jättegärna vara kvar i Borås. Det är min hemstad, säger hon till P4 Sjuhärad. 

Flyktingresan börjar om 

De flyktingar som bor i Sjuhärad måste nu flytta till annan ort, antingen Vänersborg, Halmstad eller Örebro. Där kan de antingen få en lägenhet eller hamna på ett gemensamt boende. 

Marias moster Kristina och hennes familj tillhör också en av de familjer som nu måste flytta. Familjen flydde från Libanon 2008 och har fått avslag på sin asylansökan men Migrationsverket har inte kunnat verkställa utvisningsbeslutet. 

– Jag har en bebis och en 6 år gammal dotter. Det känns nu som att vi får starta vår flyktingresa igen, som vi gjorde för 13 år sedan, säger hon till P4 Sjuhärad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV