Radar

Mer tid för sömn under pandemin

Hemmajobbare sover i genomsnitt 34 minuter längre per dag.

De som jobbar hemma under pandemin sover längre men är lika produktiva. Det visar en ny unik svensk studie som under förra året följde kontorsarbetare som på grund av restriktionerna ofta arbetade hemifrån.

Studie från Högskolan i Gävle följde 27 kommunanställda som på grund av restriktionerna ofta arbetade hemifrån. 

När de anställda jobbade hemma sov de i genomsnitt 34 minuter längre per dag, men rörde på sig lika mycket och upplevde att de var minst lika produktiva, om inte mer.

– De fördelar om sin tid så att det blir mer sömn och mindre vaken tid, men de arbetar fortfarande åtta timmar. Vi tror att då de slipper förberedelser för jobbet, restid med mera, kan de finna tid för att få den här återhämtningen, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

Positivt för hälsan

Sömnbrist är ett växande samhällsproblem och det är väl känt att mer tid för sömn ger positiva hälsoeffekter.

– Många människor sover för lite och det sliter oerhört i längden. För lite sömn kan leda till hälsoproblem och kortare livslängd och en halvtimme betyder mycket, säger David Hallman.

Studien är unik eftersom forskarna under pandemin har kunnat jämföra samma person hemma och på jobbet och på så vis utesluta andra faktorer till resultaten. Testpersonerna har burit rörelsemätare i en vecka och fört dagbok över sömn och arbetstid.

– Det är ett väldigt speciellt material vi har, eftersom man i Sverige under pandemin också fått vara på jobbet, säger David Hallman.

Studien är en del av Högskolan i Gävles stora forskningsprogram om flexibelt arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV