Radar

Amnesty kräver att regeringen agerar för Djalali

Demonstration utanför Irans ambassad i Stockholm till stöd för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali.

FN befarar att forskaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, är nära döden. Nu kräver Amnesty i ett öppet brev att statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde ska agera.

Svensk-iraniern Ahmadreza Djalali, tidigare verksam vid Karolinska institutet i Solna, har suttit isolerad i fyra månader efter att ha dömts till döden för spionage. Nu uppmanar Amnesty International regeringen att omgående vidta nya åtgärder med anledning av Djalalis hälsotillstånd.

I ett öppet brev riktat till statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde skriver Amnesty att Sverige måste göra allt för att rädda Ahmadreza Djalalis liv. Brevet har även undertecknats av Karolinska institutet och Kungliga Vetenskapsakademien.

– Han måste tas ut ur isoleringen och få lämna fängelset för akut avancerad vård på sjukhus, annars finns risken att han dör av sin sviktande hälsa. I det här arbetet måste Sverige vända på varje sten och använda alla diplomatiska möjligheter som finns, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty.

Vill sätta press på Sverige

Människorättsorganisationen hänvisar till ett FN-uttalande från förra veckan där det framgår att Djalali kan vara nära döden. Enligt FN-experterna har Djalali bland annat haft svårt att äta på grund av medicinska problem och minskat dramatiskt i vikt.

Amnesty uppmanar nu Sverige att samordna insatser och söka stöd från andra länder som har erfarenhet av arbete för att skydda fängslade personer med dubbelt medborgarskap. Ett liknande öppet brev har riktats till statsministrar och utrikesministrar i Italien och Belgien, där Ahmadreza Djalali också varit verksam.

– Vi hoppas att det öppna brevet ska bidra till ytterligare press på Sverige och EU att ligga på hårdare, men även på Iran som är ansvariga för att ha spärrat in honom, säger Maja Åberg.

UD: Intensivt arbete

I ett mejl till TT skriver utrikesdepartementet bland annat: ”Vi har tagit del av det öppna brevet. Ett intensivt arbete pågår alltsedan information om Ahmadreza Djalalis fall nådde oss i januari 2017. Våra ansträngningar för honom fortsätter med oförminskad styrka, därom ska det inte råda något tvivel.”

Vidare skriver UD att fallet kontinuerligt tas upp med iranska företrädare, bland annat med krav om att Djalali ska få adekvat vård och att dödsstraffet inte ska verkställas.

Akut läge

Djalali, som är forskare i katastrofmedicin, greps i Iran 2016. Han dömdes till döden misstänkt för att ha spionerat för Israels räkning – men enligt FN-experter är domen baserad på en bekännelse framtvingad under tortyr och en orättvis rättegång.

I slutet av förra året kom uppgifter om att dödsstraffet skulle verkställas, men avrättningen sköts senare upp. Enligt FN-experter finns en oro att Ahmadreza Djalali även om han inte avrättas, ”snart kan komma att dö i fångenskap”.

– Läget är akut. Det är fyra månader sedan i dag sedan han isolerades i den här lilla cellen, med vetskapen om att varje dag kan vara den sista. Det är tortyr i sig själv, säger Maja Åberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV