Radar

Västerås flygplats blir kvar

Drygt 78 procent av västeråsarna röstade nej till en avveckling av det kommunala flygplatsbolaget.

Västeråsarna som vill ha kvar stadens flygplats får sin vilja igenom. Efter söndagens folkomröstning – där en klar majoritet röstade för det – viker sig kommunens styre.

Folkomröstningen är den första som hålls i Västerås. 

– Det känns självklart att följa valresultatet även om vi tidigare tog ställning för en avveckling. Men västeråsarna har i den här frågan varit väldigt tydliga, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) till VLT.

Enligt det preliminära resultatet röstade nästan fyra av fem, drygt 78 procent, nej till en avveckling av det kommunala flygplatsbolaget. Partierna som beslutade att det skulle läggas ned – S, L, MP och V – betonade på förhand att det skulle spela roll hur många som röstade och hur tydligt resultatet blev.

Bara omkring 37 procent av västeråsarna röstade, men kommunens största parti Socialdemokraterna bedömer likväl att resultatet är tillräckligt tydligt. Vid ett internmöte på måndagen beslutade de att följa det.

Stora ekonomiska underskott

Även Liberalernas kommunalråd Jesper Brandberg säger till VLT och SVT att resultatet ska respekteras.

Det kommunala flygplatsbolaget har haft stora ekonomiska underskott i många år. De senaste 15 åren har totalt drygt 588 miljoner skattekronor skjutits till och framöver krävs reparationer, enligt SVT.

Belackarna anser att skattepengarna investeras dåligt och att de bör läggas på andra saker. Flygplatsverksamhetens förespråkare pekar på arbetstillfällen och intäkter runt omkring som staden riskerar att gå miste om, samt tillgången till ambulansflyg.

Flygplatsen har under normala omständigheter omkring en tjugondel så många resenärer som närliggande Skavsta. Ryanair är det enda bolaget med linjetrafik där, till och från spanska solkusten och London.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV