Radar

Amnesty kräver att Fifa agerar mot övergrepp

Nu inleds kvalmatcherna till herrarnas fotbolls-VM i Qatar 2022.

Inför herrarnas fotbolls-VM som ska hållas i Qatar 2022, uppmanar nu Amnesty Fifa att försöka påverka myndigheterna i Qatar för att få ett slut på övergreppen mot migrantarbetare.

Världsmästerskapet skulle inte vara möjligt utan hjälp av migrantarbetarna, som utgör 95 procent av arbetskraften i Qatar. De kommer från länder som Indien, Nepal, Bangladesh, Filippinerna, Pakistan, Sri Lanka, Kenya, Ghana, Nigeria och Uganda – och är sysselsatta inom allt från byggandet av arenor och vägar till hotell- och restaurangbranschen och säkerhetsbranschen.

– VM-turneringen bygger på det hårda arbete som dessa kvinnor och män utför, människor som ofta har rest tusentals mil för att försörja sina familjer. Alltför ofta tvingas de fortfarande konstatera att deras tid i Qatar har definierats av övergrepp och utnyttjande, säger Steve Cockburn på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Exploateringen av migrantarbetare fortsätter

I ett brev till Fifas president Gianni Infantino uppmanar nu Amnesty Fifa (det Internationella fotbollsförbundet) att leva upp till sina skyldigheter: att förhindra möjlig negativ påverkan, samt mildra och gottgöra faktisk negativ påverkan, på mänskliga rättigheter som kopplas till turneringen.

– Qatar har sjösatt flera positiva reformer de senaste åren, delvis som svar på en ökad granskning efter att det stod klart att landet skulle bli värdnation för herrarnas VM år 2022, men det är problem med implementeringen av reformerna och tusentals migrantarbetare fortsätter att bli exploaterade och utsatta för övergrepp, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

Nyligen har också ett rådgivningsorgan, Qatars Shura Council, lagt fram flera rekommendationer som — om de accepteras av regeringen — skulle upphäva flera av de framsteg som gjorts genom reformerna. Till exempel finns förslag på att återinföra begränsningar för migrantarbetare när det gäller deras rätt att byta jobb och lämna landet.

– Den här veckans kvalmatcher blir en påminnelse om att dörren för Fifas möjlighet att påverka Qatar håller på att stängas. Fifa måste agera nu för att säkerställa att VM 2022 blir en turnering att vara stolt över, och inte en turnering som solkas ner av övergrepp mot arbetare, säger Steve Cockburn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV