Radar

Amnesty kräver att Fifa agerar mot övergrepp

Nu inleds kvalmatcherna till herrarnas fotbolls-VM i Qatar 2022.

Inför herrarnas fotbolls-VM som ska hållas i Qatar 2022, uppmanar nu Amnesty Fifa att försöka påverka myndigheterna i Qatar för att få ett slut på övergreppen mot migrantarbetare.

Världsmästerskapet skulle inte vara möjligt utan hjälp av migrantarbetarna, som utgör 95 procent av arbetskraften i Qatar. De kommer från länder som Indien, Nepal, Bangladesh, Filippinerna, Pakistan, Sri Lanka, Kenya, Ghana, Nigeria och Uganda – och är sysselsatta inom allt från byggandet av arenor och vägar till hotell- och restaurangbranschen och säkerhetsbranschen.

– VM-turneringen bygger på det hårda arbete som dessa kvinnor och män utför, människor som ofta har rest tusentals mil för att försörja sina familjer. Alltför ofta tvingas de fortfarande konstatera att deras tid i Qatar har definierats av övergrepp och utnyttjande, säger Steve Cockburn på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Exploateringen av migrantarbetare fortsätter

I ett brev till Fifas president Gianni Infantino uppmanar nu Amnesty Fifa (det Internationella fotbollsförbundet) att leva upp till sina skyldigheter: att förhindra möjlig negativ påverkan, samt mildra och gottgöra faktisk negativ påverkan, på mänskliga rättigheter som kopplas till turneringen.

– Qatar har sjösatt flera positiva reformer de senaste åren, delvis som svar på en ökad granskning efter att det stod klart att landet skulle bli värdnation för herrarnas VM år 2022, men det är problem med implementeringen av reformerna och tusentals migrantarbetare fortsätter att bli exploaterade och utsatta för övergrepp, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

Nyligen har också ett rådgivningsorgan, Qatars Shura Council, lagt fram flera rekommendationer som — om de accepteras av regeringen — skulle upphäva flera av de framsteg som gjorts genom reformerna. Till exempel finns förslag på att återinföra begränsningar för migrantarbetare när det gäller deras rätt att byta jobb och lämna landet.

– Den här veckans kvalmatcher blir en påminnelse om att dörren för Fifas möjlighet att påverka Qatar håller på att stängas. Fifa måste agera nu för att säkerställa att VM 2022 blir en turnering att vara stolt över, och inte en turnering som solkas ner av övergrepp mot arbetare, säger Steve Cockburn.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.