Radar

Köttätandet minskade under 2020

 Svenskarna själva äter mindre kyckling men exporten av svensk kyckling ökade under 2020 med drygt 22 procent.

Trenden av minskat köttätande i Sverige fortsätter, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Ändrade matvanor under pandemin och färre restaurangbesök bidrar till den stora minskningen med fyra kilo kött mindre per person under 2020, jämfört med året innan.

Trenden av minskad köttkonsumtion fortsätter. Svenskarna har inte ätit så här lite kött på 20 år, enligt ny statistisk från Jordbruksverket.

Historiskt har köttkonsumtionen ökat sedan 1980 med 23 procent per person och år. Ökningen stannade av 2016 – då vi åt 88,4 kg per person – och förra året var siffrorna nere på 78,6 kg per person. Det är en minskning med 4,5 procent jämfört med 2019. Organisationen Djurens Rätt ser positivt på siffrorna.

– Det är enormt glädjande att så många fler väljer att äta vegetariskt, säger deras förbundsordförande Camilla Bergvall i ett pressmeddelande.

Pandemin tros ha bidragit till minskningen då en stor andel av befolkningen plötsligt ändrade sitt sätt att handla, äta, umgås och jobba. Restauranger har tagit emot färre lunchgäster vilket resulterat i att andelen importerat kött minskat med 14 procent jämfört med 2019. 

Svenska köttproduktionen ökade

– En ytterligare orsak till minskad köttkonsumtion 2020 kan vara att vi äter något enklare lunchmåltider med mindre andel kött hemma än på restaurangbuffén, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Den svenska produktionen av kött däremot, ökade förra året med 2,6 procent. Den djurhållning som ökat mest sedan 1980 är kycklinguppfödning, som idag är de djur i livsmedelsindustrin som är absolut flest.

Den svenska produktionen av kyckling ökade under förra året med 4,3 procent. För trots att svenskarna själva äter mindre kyckling ökade exporten av svensk kyckling under 2020 med drygt 22 procent.

Djurens Rätt betonar att höns är de djur som har sämst livsvillkor i djurindustrin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV