Energi

Bostadsbrist i skogen – då rycker barnen ut

Så här såg förra årets finalister i tävlingen ut.

Det högintensiva skogsbruket har gjort att många fåglar saknar någonstans att bo. Genom ”SM i fågelholk” vill Naturskyddsföreningen både öka intresset för naturen bland barn och unga men också bidra till fler boplatser. 

Kattuggla, svartmes och knipa är några av de fåglar som bygger sina bon i naturliga håligheter i träd. Men det moderna skogsbruket har gjort att populationerna av många av de här fågelarterna har minskat eftersom det helt enkelt inte har någonstans att bo. För att inspirera och engagera barn och unga arrangerar därför Naturskyddsföreningen, tillsammans med Stockholmsmässan, varje år SM i fågelholk. Tävlingen sker i tre olika kategorier: Förskola och årskurs 1–3, årskurs 4–6 samt Årskurs 7–Gymnasium. 

– Att sätta upp fågelholkar gör konkret naturvårdsnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att följa livet i en holk är dessutom roligt och spännande för alla åldrar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande. 

Naturskyddsföreningens hemsida finns såväl tävlingsregler som inspirationsguider för holkbygget. Detta år har bilder på hela 389 holkar från 41 skolor i 34 kommuner skickats in till tävlingen.

Finalisterna i de olika kategorierna kommer att presenteras på Skansen den 23 mars kl 10.00. Därefter följer en digital omröstning innan vinnarna presenteras den 29 mars. I juryn finns bland andra författaren, föreläsaren och journalisten Martin Emternäs och fältbiologernas ordförande Lovisa Roos. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV