Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Mellan 20.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mars

Lyssna på landsbygden
KVISSLEBY. Konstnären Tove Gulliksson ställer ut akvareller målade med mat och motiv från bygder runt om Sundsvall. Motiven har samlats in med hjälp av människor som skickat tips och fotografier från platser som är viktiga och värdefulla.
Tid: Tisdagar och onsdagar 11.00–15.00
Plats: Kvissleby bibliotek, Opalen: Skolgatan 1, Kvissleby
Info: bibliotek.sundsvall.se/web/arena/-/klimatvag-3

Svealand

Söndag 21 mars

Temadag om och i skogen
MARIESTAD. Hör slutsatser från projektet om hur en avverkar träd och har skogen kvar samt om hantering av granbarkborrar. Dessutom visas biokoltillverkning. Ta med eget fika.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Samling på pendlarparkeringen Karleby väg 26, Mariestad
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/skogsdag-i-karleby

Lär dig odla matsvamp i Garpenberg tillsammans med kursledaren David Roxendal
Lär dig odla matsvamp i Garpenberg tillsammans med kursledaren David Roxendal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Söndag 18 april

Svampodling för nybörjare
GARPENBERG. Lär dig att odla matsvamp genom att inokulera på färska stockar som du får ta med dig hem och testa några andra metoder. Kursledare är David Roxendal, en av grundarna till Permakultur Stjärnsund med mångårig erfarenhet av svampodling.
Tid: 9.00–15.00
Plats: Humble habitat, Brattfors 104, Garpenberg, Dalarna
Kostnad: 1 200 kr
Info och anmälan: www.facebook.com/events/197833898691955

Götaland

Torsdag 25–fredag 26 mars

Naturnära skogsbruk
Kursledaren Martin Jentzen ger grundkunskaper i naturliga skogstyper, olika huggningsformer, skogsvårdslagen, ekonomi, gallring samt varför hyggesfritt skogsbruk. Lunch och fikor ingår, men inte boende.
Tid: kl 9.00–17.00
Plats: Herrgård de Luxe, nära Växjö
Kostnad: 2 695 kr plus moms
Info: plockhugget.se/kurser/
Anmälan: På https://forms.gle/LUyGe6KheDmPWBk2A
senast den 15 mars

Lär dig mer om naturnära skogsbruk
Lär dig mer om naturnära skogsbruk. Martin Jentzen ger grundkunskaper i bland annat naturliga skogstyper och skogsvårdslagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lördag 27 mars

Earth hour med stjärntitt
VARBERG/GLOBALT. Människor över hela världen släcker lamporna i världens största klimatmanifestation kl 20.30–21.30. Det betyder samtidigt mindre ljusföroreningar och tydligare stjärnhimmel. Ta gärna med egen kikare.
Tid: 19.30–21.00
Plats: Naturum Getterön, Lassavägen 1, Varberg
Info: www.studieframjandet.se/hallands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/mars/earth-hour-med-stjarntitt-pa-naturum-getteron

Söndag 18 april

Skyfallshantering i Lund
LUND. En cykeltur med besök och information om skyfallshantering, alltså lösningar som gör det möjligt att ta emot ovanligt mycket regn på en gång, ledd av Tim Delshammar från VA Syd.
Tid: 10.00
Plats: Samling vid Geocentrum på Helgonavägen, mitt emot Gerdahallen, i Lund
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/skyfallshantering-i-lund

Hela landet

Onsdag 17 mars

Pengar, miljö och påverkan
ONLINE. Ylva Lundkvist Fridh är ekonom- och miljöhistoriker som har studerat lokala valutor, penningreform och penningsystem. Hon berättar om hur lokalsamhällen arbetar för att ställa om till mer lokal produktion/konsumtion och få en bättre handelsbalans med omvärlden.
Tid: 18.30
Plats: Online via Zoom
Info: www.facebook.com/events/728544701182191

Ylva Lundkvist Fridh berättar om olika penningsystem
Ylva Lundkvist Fridh berättar om olika penningsystem. Foto: Henrik Holmberg/TT

Torsdag 18 mars

Odla egna grönsaker
ONLINE. Lena Nylund och Lena Ericsson från Omställning Njurundas tillsammansodling berättar och inspirerar kring lokal och ekologisk odling, kolinlagring i jorden och tillsammansodling.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Online
Info: www.facebook.com/events/239714851159811

Talkshow om cirkulär ekonomi
ONLINE. Den 18 mars är det premiär för Studio Cirkulär, talkshowen som vrider och vänder på frågor kring cirkulär ekonomi. I den streamade sändningen får vi möta människor som redan arbetar för eller är engagerade i att hitta cirkulära lösningar. I det första programmet söker deltagarna svaret på frågan: Var hittar vi de cirkulära materialen?
Tid: 10.00
Plats: Online
Info: https://www.delegationcirkularekonomi.se/aktuellt/nyhetsarkiv/2021-03-12-premiar-for-var-talkshow-om-cirkular-ekonomi

Fredag 19–söndag 21 mars

Art of hosting online
Medskapande ledarskap eller The Art of Hosting and Harvesting Conversations and Work that Matter erbjuder ett guidande perspektiv på ledarskap inom ramen för komplexa frågeställningar, situationer och utmaningar. Centralt är exempelvis att jobba i grupper, att visa värdskap för sig själv samt att träna konsten att lyssna.
Plats: Online
Kostnad: Kommer att anpassas till onlinemedverkan. Tidigare pris var från 3 700 kr plus moms, mat och boende, med några platser för den med liten ekonomi.
Info: aohjarna2020.weebly.com
Anmälan: https://forms.gle/kzyc75jhmRYNMUsm8

Ta del av naturens läkande inverkan i skogen
Ta del av naturens läkande inverkan i skogen. Foto: Gorm Kallestad/TT

Lördag 20 mars

Skogsbad på 33 platser
HELA LANDET. Skogsbad är en metod för att ta del av naturens läkande inverkan genom att ”bada” i skogsatmosfären med alla dina sinnen. Ett rikstäckande nätverk av certifierade skogsbadsguider erbjuder skogsbad på 33 platser i samband med vårdagjämningen.
Plats: Norrbotten, Medelpad, Dalarna, Västmanland, Stockholm, Västra Götaland, Småland, Gotland, Öland, Blekinge, Skåne
Info och anmälan: www.scandinaviannatureandforesttherapyinstitute.com/aktuellt

Lördag 20 mars–lördag 23 oktober

Certifieringskurs i permakultur
Permakultur är ett verktyg och designsystem som baseras på ekologiska principer. Syftet är att skapa platsbaserade, hållbara, energibesparande och resilienta system. Kursen består av två lördagar digitalt via Zoom (20 mars och 23 oktober), tre helger utomhus i Västerbotten (22–23 maj, 19–20 juni och 21–22 augusti), webbaserade seminarier, handledningstillfällen samt enskilda studier.
Tid: kl 9.00–16.00
Plats: Online, Bygdeå, Umeå, Robertsfors, Nordmaling och Ånäset
Kostnad: 6 000 kr plus litteratur, rabatt för medlemmar i LRF
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/permakultur-pdc-2021-65972/

Permakulturens grunder avhandlas i Skåne
Permakulturens grunder avhandlas i Skåne. Foto: Jessica Gow/TT

Söndag 21 mars

Om arbetet för byskolor
ONLINE. Webbinar med forskare, skoldebattörer, skolaktiva och Byskoleupproret om kampen för byskolornas överlevnad och goda exempel. Varför läggs byskolor ner? Hur ser alternativen ut lokalt och i länder där trenden har vänt? Hur samlar vi opinionen och vad säger politikerna?
Tid: 14.00–18.00
Plats: Online via Facebook
Info och anmälan: solnatverket.wordpress.com/byskoleupproret/webbinarium-21mars

Tisdag 23 mars

En strimma av hopp
ONLINE. Professor Staffan Laestadius samtalar med Klimatpoddens Ragnhild Larsson om sin nya bok En strimma av hopp: Klimatkrisen och det postfossila samhället.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Online via Facebook
Info: www.facebook.com/events/1161320657617483

Lördag 27 mars

Tribunal om Vättern
ONLINE. Den internationella tribunalen för naturens rättigheter behandlar under våren fem fall av miljöförstöring som rör akvatiska ekosystem i Europa. Den här gången handlar det om föroreningar i Vättern.
Plats: Online via Facebook
Info: www.rightsofnaturetribunal.org/europe-tribunal-2021

Onsdag 31 mars–onsdag 28 april

Självhushållning och hållbar livsstil
ONLINE. En webbkurs med tio träffar för nybörjare om självhushållning, odling, permakultur, hållbarhet, avlopp, renovering och lerbygge med Ylvali Falk Groblad och Dagar Groblad.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Online via Zoom
Kostnad: 1 200 kr
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/kronobergs-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/mars/onlinekurs-i-sjalvhushallning-och-hallbar-livsstil2

Måndag 12 april–fredag 18 juni

Kurs om orädda städer
ONLINE. Utifrån antologin Orädda städer, om en ny internationell rörelse för städer baserade på gemensam välfärd och deltagande demokrati, undersöker kursdeltagarna hur de kan jobba för förändring lokalt där de bor. Halvfart.
Tid: Lördagar 14.00–17.00 resp. tisdagar 18.30–20.30
Plats: Distans/Färnebo folkhögskola
Kostnad: 200 kr + kurslitteratur
Info och anmälan: Senast 28 mars på farnebo.se/kurser/oradda-stader

Lördag 17 april

Prylbytardagen
HELA LANDET. Om pandemin tillåter genomförs Prylbytardagen på många platser, där människor byter saker, fröer eller sticklingar.
Platser: Rådhuset vid Stora Torg, Kristianstad 11.00–15.00; Slånbärets kvarterslokal, Lillestadsvägen 99, Växjö 13.00–17.00; med flera
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender

Längre fram

Måndag 19–onsdag 21 april

Mänskliga rättighetsdagarna online
ONLINE. Över 100 programpunkter på temat Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor? Några medverkande är Leilani Farha från dokumentären Push, Richard Wilkinson, medförfattare till boken Ojämlikhetsanden, samt ministrarna Per Bolund och Amanda Lind. Flera seminarier handlar om klimaträttvisa.
Tid: 10.00–17.00
Plats: Online
Kostnad: Från 145 kr, skolklasser gratis
Info och anmälan: www.mrdagarna.nu

7 maj–29 augusti

Permakulturdesign i Skåne
SKÅNE. På en certifieringskurs i permakultur lär du dig permakulturens grunder med fokus på praktisk tillämpning. Föreläsningar varvas med praktiskt arbete, diskussioner, studiebesök och grupparbeten. Huvudlärare är Maria Svennbeck.
Platser: Online samt Botildenborg i Malmö, ekobyn i Baskemölla, Sophiaskolan i Rörum, Jona Elfdahl i Gärsnäs, Holma Folkhögskola i Höör
Kostnad: 6 500 kr + mat och boende
Info och anmälan: holisticgardening.se/kurser.html

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras
Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV