Radar

LED-lampan ingen räddare i nöden

LED-lampan sparar 90 procent av energin som glödlampan förbrukade, men vinsten äts upp av att människor använder mer belysning.

Energieffektivisering utan att ta hänsyn till beteendeförändring är tandlöst, enligt en ny studie om LED-lampan. Den lovprisade lampan sparar 90 procent av energin glödlampan förbrukade, men vinsten äts upp av att människor helt enkelt använder mer belysning.

Hälften av energin som LED-lampor sparar äts upp av växande konsumtion, rapporterar Dagens Nyheter. Det här enligt en ny litteraturstudie i tidskriften Renewable and Sustainable Energy Reviews. När LED-lampan kom hyllades den för att den kapade energiförbrukningen från de gamla glödlamporna med 80-90 procent.

Eftersom en fjärdedel av världens energi förbrukas på just belysning var det en banbrytande uppfinning ”av största nytta för mänskligheten” – enligt en nobelkommitté som belönade forskarna med Nobelpriset.

Under 2017 gjorde LED-lampans intåg att koldioxidutsläppen minskade kraftigt – med 570 miljoner ton enligt vissa beräkningar. Men när det också blev billigare att använda lampor började människor köpa in väldigt mycket mer belysning – och den förväntade energibesparingen började utebli. Nu varnar forskare istället för att energiförbrukningen till och med kan öka på grund av lågenergilampan.

Energisnåla alternativ räddar inte klimatet

Att energieffektiviseringar inte per automatik innebär minskad energiförbrukning är välkänt bland ekonomer, men bortglömt i klimatdebatten. Fenomenet kallas för Jevons paradox och syns även i bilens utveckling. Visst har bilars motorer blivit mer effektiva, men de förbrukar fortfarande ungefär lika mycket bensin som den första T-forden i början av 1900-talet.

Det här på grund av att bilarna utrustats med attiraljer som äter upp vinsten från effektiviseringen. På samma sätt är det tveksamt att energisnålare alternativ till dagens teknik ska rädda klimatet. Energieffektivisering innebär också ökad energianvändning – något som forskarna i studien menar att klimatpolitiken behöver ta större hänsyn till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV