Radar

Byggfel kostar miljarder varje år

Det nya stadshuset i Kiruna, som invigdes i november 2018, fick nästan omedelbart problem med läckage.

Varje år görs det fel vid byggen som kostar massor av pengar. Det visar en kartläggning som Boverket har gjort. I Kiruna och Gällivare till exempel har flera nya byggnader i de stadsomvandlingar som pågår haft flera skador.

Kartläggningen, som Boverket gjort på uppdrag av regeringen, visar att det kostar uppemot 110-111 miljarder kronor att åtgärda de skador som uppstår varje år, rapporterar SVT. Hela 70 procent av skadorna är fukt- och vattenrelaterade. 

I kartläggningen har Boverket inkluderat kostnaderna för de skador som uppstår under själva byggtiden, efter överlämnandet, kostnader för slöseri med resurser, som till exempel material på byggarbetsplatsen som blir skadat och får slängas, eller maskiner som inte används. Även förseningar kostar mycket pengar.

Sprickor och läckage

I Kiruna och Gällivare kommun (Malmfälten) pågår omfattande stadsomvandlingar, som en följd av LKAB:s gruvverksamhet. På bägge orterna har flera av de största byggprojekten drabbats av byggskador.

När det nya stadshuset i Kiruna invigdes 2018 fick de nästan genast problem med läckage. Även idrottshallen Tarfalahallen hade problem, och i gallerier och kontorsutrymmen har det droppat, rapporterar SVT.

I Gällivare har den nya is- och evenemangsarenan under vissa perioder fått stängas på grund av fel i takkonstruktionen. Även det nya kunskapshuset har haft problem med sprickor, läckage och dålig ventilation.

Boverkets kartläggning bygger på enkäter och djupintervjuer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV