Radar

Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige

Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige.

Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten. Vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas att stoppet blir kortvarigt.

Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som fått vaccinet. Något som har fått flera EU-länder att trycka på pausknappen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar de misstänkta biverkningarna och det är i väntan på att utredningen är klar som Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett stopp.

”Beslutet är en försiktighetsåtgärd”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Blodpropp och blödningar

De misstänkta biverkningarna handlar dels om fall som omfattar blodpropp, dels vissa fall som också innefattar blödningar och där en del av dessa har haft en ovanlig klinisk bild med låga nivåer av blodplättar, enligt Veronica Arthurson enhetschef på Läkemedelsverket.

– Det har varit ganska komplexa fall, och det är framförallt dessa som nu utreds väldigt intensivt. Den typen av fall, där man ser blodpropp, blödningar och låga nivåer av blodplättar har inte inkommit hos personer som har vaccinerats i Sverige med den här typen av vaccin, säger hon till TT.

"Inte sena"

Till P1 Morgon säger vaccinsamordnare Richard Bergström att han hoppas att stoppet blir kortvarigt.

– Nu inväntar man det slutgiltiga beskedet från europeiska läkemedelsmyndigheten, jag tror redan på torsdag har man sammanträde i säkerhetskommittén.

Bergström får i radio frågan om Sverige har varit sena med att agera.

– De flesta länder har bestämt sig de senaste 24 timmarna, så jag tycker inte att Sverige är sena.

På frågan om vad de som redan fått Astra Zenecas vaccin ska tänka svarar Bergström:

– Prata med din läkare om du är orolig och var vaksam på symtom som blåmärken, då kan man höra av sig till sin läkare. Det finns information på 1177 om biverkningarna av vacciner.

Bergström tror inte att det lagda vaccinmålet i Sverige påverkas av att Astra Zenecas vaccin nu pausas.

God kunskap

Till TT säger Astra Zeneca följande angående att vaccineringen nu pausas:

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.