Radar

Hållbarhetspris uppmärksammar antikorruption

Demonstration mot Paraguays president Mario Abdo Benítez, som anklagas för korruption i samband med regeringens hanterande av coronakrisen.

I år uppmärksammar hållbarhetspriset Win win Gothenburg sustainability award personer och organisationer som motarbetar korruption. Fem finalister gör upp om priset på en miljon kronor. 

35 000 miljarder kronor. Så mycket pengar gör förlorat till korruption varje år, enligt OECD, Världsbanken och IMF. Det är 10 miljarder mer än den summa som FN beräknar skulle krävas för att vi ska nå de globala hållbarhetsmålen. 

– Samhällskostnaderna för korruption är ofantliga och de har stor påverkan på våra möjligheter att nå såväl ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Antikorruption är en angelägenhet för alla och därför är vi väldigt glada över att kunna uppmärksamma framstående individer och organisationer inom området, säger juryordförande Emma Dalväg i ett pressmeddelande.

Kräver mod

Bland årets finalister finns bland andra den isländske visselblåsaren Jóhannes Stefánsson, som avslöjade korruptionsskandalen ’The Fishrot Files’, med rötter i Island och Namibia.

En annan finalist är den ideella organisationen Integrity Watch Afghanistan (IWA) som arbetar för att belysa korruption i Afghanistan.

– Årets finalister visar alla på en stor integritet och ett stort samhällsansvar. Bekämpning av korruption innebär stora risker och kräver mod, fortsätter Emma Dalväg.

Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan 2000. Förra årets tema var biologisk mångfald med prisvinnaren Internationella Forskarpanelen för Biologisk Mångfald och Ekosystemtjänster, IPBES.

Årets vinnare offentliggörs den 21 april.

Årets finalister 

Jóhannes Stefánsson är den isländske visselblåsaren som avslöjade ’The Fishrot Files’, korruptionsskandalen med rötter i Island och Namibia. Juryn nominerar Stefansson för sitt mod att lämna sin post som ledare för fiskeföretaget Samherjis verksamhet i Namibia i protest mot hur det isländska företaget gav pengar under bordet i utbyte mot fiskekvoter.
Integrity Watch Afghanistan (IWA) är en ideell organisation i Afghanistan som arbetar för att belysa korruption genom avslöjanden, bevakning och påverkansarbete. Juryn nominerar Integrity Watch Afghanistan för sitt gedigna arbete med att på ett systematiskt sätt motverka korruption, exempelvis genom sitt program att mobilisera lokala volontärer att bevaka statliga projekt, i det både farliga och korrupta landet Afghanistan. 
International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) är ett globalt nätverk av reportrar och mediehus som samarbetar för att avslöja korruption bland makthavare. Juryn nominerar ICIJ för deras arbete med att belysa internationell penningtvätt och offentliggöra historier så som The Panama Papers och Kinas interneringsläger för den muslimska minoritetsgruppen uigurer.

Nicola Gratteri 
är den italienske åklagare som nyligen har drivit en storskalig operation mot den syditalienska maffiaorganisationen ’Ndrangheta’. Juryn nominerar Gratteri för att han genom sin beslutsamhet har satt kollektivets nytta framför sin egen, då han tvingas leva under ständiga hot om repressalier från de brottssyndikat han föresatt sig att bekämpa.
Hamzat Lawal är en nigeriansk antikorruptionsaktivist och medgrundare av organisationen Connected Development och initiativet Follow the Money. Juryn nominerar Hamzat Lawal för sitt outtröttliga engagemang för att stärka det lokala civilsamhället och att han genom storskaliga kampanjer lyckats skapa öppenhet kring offentliga utgifter och säkerställa att internationella biståndsmedel hamnar där de ska. 
Källa: Win win Gothenburg sustainability award

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV