Radar

Tecken på kris att konspirationer sprids

Lördagens konspirationsteoretiska demonstration i Stockholm blev hårt kritiserad, bland annat från regeringshåll.

I något läge övergår begripliga konspirationsteorier till rena fnoskigheter.
Det sker i en radikaliseringsprocess, säger idéhistorikern Andreas Önnerfors till TT och pekar på lördagens demonstration i Stockholm.

Organisationen ”Frihet Sverige” lyckades samla runt 600 personer på Medborgarplatsen. Detta trots att bara åtta personer medges i allmänna sammankomster på grund av virusrestriktionerna.

”Frihet Sverige” anser att pandemilagar och osäkra vaccin gör mer skada än nytta och och saknar ”solid vetenskaplig grund”. Lördagens paroll var ”frihet och sanning”.

Men kritiken blev hård från regionen och inrikesministern och andra. Provocerande och oansvarigt, var slutsatserna. ”Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt”, skrev regionpolischefen i ett uttalande.

Blind ideologi

Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet och forskare om konspirationsteorier, talar om ”substantiell ideologisk förblindning”:

– Men de ifrågasätter inte bara den allmänt accepterade hälsovetenskapen, utan även det som våra folkvalda har kommit fram till, nämligen att det är demokratiskt legitimt att inskränka mötesfriheten under rådande krisläge.

Han poängterar den breda ideologiska sammansättningen bland deltagarna.
Alltifrån extremistiska högerpopulister till miljöintresserade vaccinkritiker och klimataktivister. Samt folk som är allmänt frustrerade över sakernas tillstånd.

– Det som är nytt är att de här personerna krokar arm, det har inte hänt tidigare här.

Kan växa

Han ser en risk för att den här rörelsen växer i Sverige:

– Om vi måste stänga ned samhället ännu mer kan frustrationen öka och det blir bränsle för människors rädslor.

TT: Finns det uppenbar gräns där konspirationsteorier blir rena fnoskigheter?

– Ja, det är som en radikaliseringsprocess där man överskrider olika gränser, svarar Andreas Önnerfors.

Till en början kan konspirationsteorin härstamma ur verkliga händelser, till exempel när prinsessan Diana dog i en tunnel i Paris. Sedan stegras det och självklara vetenskapliga rön ifrågasätts (”jorden är platt”).

– Den sista linjen är att man går in i aggressiva fiendebilder till exempel om judar eller muslimer eller rymdödlor, som representerar det absolut onda som måste bekämpas, säger Andreas Önnerfors.

"Jag tror inte"

Maneka Helleberg är ordförande ”Frihet Sverige” och talade på Medborgarplatsen. Så här bemöter hon kritiken mot att samla människor utan tillstånd:

– Där har vi en annan syn vad lagen säger. Vi vill gärna få det prövat i en domstol, vi anser att pandemilagen tydligt bryter mot våra grundlagar.

TT: Ska samhällelig pandemihantering utgå från åsikter eller vad som gäller vetenskapligt?

– Vad är vetenskap? Det finns en debatt, eller hur? Det finns alltid inte bara en sanning och det är den debatten som vi har eftersökt länge.

TT: Vad säger du om lördagens demonstration visar sig leda till ökad smittspridning?

– Jag tror inte att den här smittan är så farlig som den utmålas, för den statistik jag ser säger något annat.

Som arrangör var Filip Sjöström från ”Frihet Sverige” angiven. Han riskerar ett vite på 20 000 kronor från länsstyrelsen och polisutreds för misstänkt brott mot ordningslagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV