Radar

Hundratals ungdomar stängdes in i Myanmar

Människor trotsar det nattliga utegångsförbudet i Rangoon för att visa sitt stöd för omkring 200 studenter som fångats in av säkerhetsstyrkor i ett bostadsområde under natten.

Flera hundra unga demonstranter i Myanmar, som under natten mot tisdagen har suttit instängda i ett bostadsområde, omringade av säkerhetsstyrkor, har kunnat ta sig ut, enligt aktivister.

För att visa sitt stöd till de omkring 200 studenter som omringats av säkerhetsstyrkor trotsade tusentals människor det nattliga utegångsförbudet och gav sig ut på gatorna i landets största stad Rangoon.

– Det var så många som erbjöd gratis skjuts och människor som välkomnade demonstranterna, berättar ungdomsaktivisten Shar Ya Mone via telefon till nyhetsbyrån Reuters, efter det att hon kunnat lämna sitt gömställe.

Skott och chockgranater

Hon barrikaderade sig i ett hus tillsammans med 15–20 personer, i ett försök att undkomma polisen, som med skarpa skott och distraktionsgranater hotade med att gå från dörr till dörr i bostadsområdet och straffa boende som avslöjades med att gömma demonstranter.

Enligt en människorättsorganisation har omkring 50 personer gripits i polisens räder i området under natten.

– Vid 5-tiden på morgonen lokal tid kunde demonstranterna lämna sina gömställen, sedan polisen dragit sig tillbaka, uppger en aktivist på sociala medier.

FN vädjade om lugn

FN:s generalsekreterare António Guterres och flera länder i väst hade innan dess uppmanat militärjuntan att låta demonstranterna lämna området på ett lugnt och säkert sätt.

– Många av de som är fångna är kvinnor som fredligt tågade för att fira den internationella kvinnodagen, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric.

Säkerhetsstyrkor har med våld slagit ner de pågående protesterna mot militärjuntan, som tog makten i en kupp den 1 februari och avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

I måndags sköts minst tre personer ihjäl och listan över dödade sedan militärens maktövertagande uppges nu vara uppe i över 60. Nära 1 800 personer har gripits.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.