Radar

Hundratals ungdomar stängdes in i Myanmar

Människor trotsar det nattliga utegångsförbudet i Rangoon för att visa sitt stöd för omkring 200 studenter som fångats in av säkerhetsstyrkor i ett bostadsområde under natten.

Flera hundra unga demonstranter i Myanmar, som under natten mot tisdagen har suttit instängda i ett bostadsområde, omringade av säkerhetsstyrkor, har kunnat ta sig ut, enligt aktivister.

För att visa sitt stöd till de omkring 200 studenter som omringats av säkerhetsstyrkor trotsade tusentals människor det nattliga utegångsförbudet och gav sig ut på gatorna i landets största stad Rangoon.

– Det var så många som erbjöd gratis skjuts och människor som välkomnade demonstranterna, berättar ungdomsaktivisten Shar Ya Mone via telefon till nyhetsbyrån Reuters, efter det att hon kunnat lämna sitt gömställe.

Skott och chockgranater

Hon barrikaderade sig i ett hus tillsammans med 15–20 personer, i ett försök att undkomma polisen, som med skarpa skott och distraktionsgranater hotade med att gå från dörr till dörr i bostadsområdet och straffa boende som avslöjades med att gömma demonstranter.

Enligt en människorättsorganisation har omkring 50 personer gripits i polisens räder i området under natten.

– Vid 5-tiden på morgonen lokal tid kunde demonstranterna lämna sina gömställen, sedan polisen dragit sig tillbaka, uppger en aktivist på sociala medier.

FN vädjade om lugn

FN:s generalsekreterare António Guterres och flera länder i väst hade innan dess uppmanat militärjuntan att låta demonstranterna lämna området på ett lugnt och säkert sätt.

– Många av de som är fångna är kvinnor som fredligt tågade för att fira den internationella kvinnodagen, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric.

Säkerhetsstyrkor har med våld slagit ner de pågående protesterna mot militärjuntan, som tog makten i en kupp den 1 februari och avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

I måndags sköts minst tre personer ihjäl och listan över dödade sedan militärens maktövertagande uppges nu vara uppe i över 60. Nära 1 800 personer har gripits.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV