Radar

Amnesty: Krigsbrott från båda sidor i Moçambique

En kolhög efter en attack mot byn Aldeia da Paz utanför Macomia i Kap Delgado, Moçambique.

Hundratals civila i Mocambique har blivit dödade av den väpnade gruppen al-Shabaab, av regeringstrupper och av staten inhyrda militära styrkor. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport om den pågående konflikten i regionen Kap Delgado.

– Alla tre parter har begått krigsbrott och orsakat hundratals dödsfall bland civilbefolkningen. Det internationella samfundet har misslyckats med att bemöta den här krisen. Istället har den under de tre senaste åren fått eskalera till en fullt utvecklad väpnad konflikt, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika i ett pressmeddelande.

Rapporten, ‘What I Saw Is Death’: War Crimes in Mozambique’s Forgotten Cape handlar om vad som hänt sedan mars 2020, då striderna i Kap Delgado intensifierades.

Amnesty har dokumenterat flera attacker där män som krigar för al-Shabaab avsiktligt dödat civila, bränt ned byar och städer och begått fruktansvärda våldsdåd. Militären och polisen har begått utomrättsliga avrättningar, utfört tortyr och stympat kroppar.

Amnesty uppmanar alla parter i konflikten att omedelbart upphöra med sina attacker mot civila samt att regeringen i Moçambique omgående tillsätter en utredning gällande krigsbrotten.

Konflikten i Kap Delgado

Kap Delgado har i årtionden varit en region som varit förbisedd av världen, och lidit brist på investeringar. Det har förvärrats av naturkatastrofer och spridningen av covid-19. 
Området är rikt på naturgas, rubiner, grafit och timmer, vilket gör att internationella företag tävlar om att få tillträde till regionen.
Stridigheterna har intensifierats sedan al-Shabaab attackerade staden Mocímboa da Praia i oktober år 2017.
The Armed Conflict Location och Event Data Project uppskattar att över 1300 civila har dödats under konflikten.
FN uppskattar att över 530 000 människor är fördrivna inom Kap Delgado, vilket motsvarar en fjärdedel av de som bor i regionen. Enligt UNCIEF är runt 250 000 av interflyktingarna barn.
Källa: Amnesty International

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV