Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Nu börjar det bli dags att så fröer inför odlingssäsongen.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Lördag 27 februari

Odla med Farbror grön
Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla. Johannes ”Farbror grön” Wätterbäck berättar hur du enkelt kan odla grönsaker i dina fönster samt ger dig praktiska odlingstips, gröna recept och kretsloppstänkande.
Tid: kl 14.00–16.00
Plats: Björknäs gymnasieskola, Idrottsgatan 4, Boden
Kostnad: 150 kr
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/april/odla-dar-du-ar—–farbror-gron

Hela landet ...

Torsdag 28 januari–25 mars

Klimatet och vi
Nio träffar på distans om klimatförändringar, behovet av omställning, vad samhälle och individ kan göra, psykologi och sociologi. Med gästlärare inom exempelvis nära mat, delningsekonomi och förändring på arbetsplatsen.
Tid: 15.00–16.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/

Torsdag 11 februari–torsdag 3 juni

Ett hållbart samhälle
Ny distanskurs på kvarts- eller halvfart för dig som vill fördjupa dig i perspektiv på hållbarhet, globala rättvisefrågor och lösningar, samt pröva på omställningsarbete i praktiken. Det blir studiebesök, gästföreläsare, samt för den som läser på halvfart möjlighet att genomföra ett projekt i sin närmiljö.
Tid: Torsdagar kl 15.00–17.00
Plats: Distans, eventuellt med träffar i Stockholm
Info och anmälan: www.runo.se/folkhogskola/kurs/ett-hallbart-samhalle/

Lördag 13 februari–söndag 23 maj

Distanskurs om jorden och maten
Mimmi Rosell och Matilda Forsärla från podden Gröna fingrar Svart jord har premiär för sin nya kurs Jorden och maten. Målet är att inspirera dig att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Distanskurs på kvartsfart i 14 veckor med två fysiska träffar, 13–14 febuari och 22–23 maj.
Plats: Distans/Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13, Tranås
Kostnad: 500 kr + boende, material och studiebesök
Ansökan: Senast 15 januari 2021 på www.sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/distans-jorden-maten

Torsdag 25 februari–18 mars

Permakultur på distans
Är du nyfiken på permakultur och hur du kan använda det för att göra dina odlingar mer produktiva och samtidigt bidra till en bättre planet? Den här introduktionskursen med Maria Svennbeck tar upp permakulturens designprinciper och metodik samt kompostering, täckodling, samplantering och självförsörjning. Du får också formge en egen odlingsplats.
Medborgarskolan erbjuder även helgträffar under februari och mars.
Tid: Fyra torsdagar kl 17.00–20.00
Plats: verktyget Zoom
Kostnad: 1 600 kr
Info och anmälan: www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/introduktion-till-permakultur-distans-fjarrundervisning-1276224

Längre fram

Fredag 19–söndag 21 mars

Art of hosting online
Medskapande ledarskap eller The Art of Hosting and Harvesting Conversations and Work that Matter erbjuder ett guidande perspektiv på ledarskap inom ramen för komplexa frågeställningar, situationer och utmaningar. Centralt är exempelvis att jobba i grupper, att visa värdskap för sig själv samt att träna konsten att lyssna.
Plats: Online
Kostnad: Kommer att anpassas till onlinemedverkan. Tidigare pris var från 3 700 kr plus moms, mat och boende, med några platser för den med liten ekonomi.
Info: aohjarna2020.weebly.com
Anmälan: https://forms.gle/kzyc75jhmRYNMUsm8

Lördag 20 mars–lördag 23 oktober

Certifieringskurs i permakultur
Permakultur är ett verktyg och designsystem som baseras på ekologiska principer. Syftet är att skapa platsbaserade, hållbara, energibesparande och resilienta system. Kursen består av två lördagar digitalt via Zoom (20 mars och 23 oktober), tre helger utomhus i Västerbotten (22–23 maj, 19–20 juni och 21–22 augusti), webbaserade seminarier, handledningstillfällen samt enskilda studier.
Tid: kl 9.00–16.00
Plats: Online, Bygdeå, Umeå, Robertsfors, Nordmaling och Ånäset
Kostnad: 6 000 kr plus litteratur, rabatt för medlemmar i LRF
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/permakultur-pdc-2021-65972/

Lär dig mer om naturnära skogsbruk
Lär dig mer om naturnära skogsbruk. Martin Jentzen ger grundkunskaper i bland annat naturliga skogstyper och skogsvårdslagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Torsdag 25–fredag 26 mars

Naturnära skogsbruk
Kursledaren Martin Jentzen ger grundkunskaper i naturliga skogstyper, olika huggningsformer, skogsvårdslagen, ekonomi, gallring samt varför hyggesfritt skogsbruk. Lunch och fikor ingår, men inte boende.
Tid: kl 9.00–17.00
Plats: Herrgård de Luxe, nära Växjö
Kostnad: 2 695 kr plus moms
Info: plockhugget.se/kurser/
Anmälan: På https://forms.gle/LUyGe6KheDmPWBk2A
senast den 15 mars

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras
Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV