Startsida - Nyheter

Zoom

Bygdebolag tar över lanthandel

”Vi vill att lanthandeln ska finnas kvar, att folk ska handla mer och att det ska finnas det folk vill ha”, säger Sandra Anderberg.

Föreningen Levande Önneköp ska starta bygdebolag och driva lanthandel och kulturhus. Målet är att ställa om byn i mellersta Skåne till en cirkulär ekonomi med en gemenskap som frodas.

Kulturhus, äventyrslekplats, teater, återbruksverkstad med möbel- och cykelreparationer, mötesplatser, konserter, uthyrning av kontorsplatser… Kanske kan människor laga mat tillsammans i ett utekök, av råvaror från en gemensam odling, och sedan erbjuda prisvärda måltider en kväll i veckan? Det är några av visionerna som föreningen Levande Önneköp har för sin bygd i Hörby kommun.

Social mötesplats och servicepunkt

Det hela började när Carolina Castillo och hennes man Thomas Jönsson tog över lanthandeln i Önneköp 2017. De märkte snabbt att om butiken skulle gå runt och helst öka sin omsättning behövde hela bygden vara involverad. Särskilt om affären också skulle vara en social mötesplats och servicepunkt.

– Både jag och min man har drömt om omställning och att påverka platsen där man bor. Vi hade turen att komma in i en bygd där det finns väldigt intressanta människor, säger hon.

”Vårt mål är att sätta ett avtryck i samhället och skapa något mer hållbart för nästa generation”, säger Carolina Castillo. Foto: Sandra Anderberg

Några av dem var Marcus Laurin och Sandra Anderberg. De började prata om att samäga lanthandeln och att utveckla dess service. Carolina Castillo skrev en projektansökan om EU-finansiering via Leader Mittskåne till en förstudie och en lokalekonomisk analys (LEA) för bygden, som beviljades.

Vinsten stannar i bolaget

Efter många möten kom de fram till att ett kooperativ kunde skrämma bort människor. De ville inte bara involvera inflyttade akademiker, utan hitta en form som även lockade dem som bott i byn i generationer. Det blev till en början en juridisk förening som kan samla de olika projekt som planeras. Föreningen drivs enligt sociokratiska principer för att vara så demokratisk som möjligt, vilket bland annat innebär att att alla blir hörda vid varje beslut som görs.

”All eventuell vinst kommer att gå in i bygdebolaget igen. Ingen får någon utdelning. Det är en viktig princip”, säger Marcus Laurin. Foto: Sandra Anderberg

För att låna pengar, köpa och driva lanthandeln och kulturhuset bestämde sig föreningen för att även bilda ett bygdebolag. All eventuell vinst kommer att stanna i bolaget. Målet var att sälja 400 andelar, dels för att få ihop till insatsen och dels för att pejla om intresset för att samäga var tillräckligt stort i bygden. I skrivande stund har över 500 andelar sålts.

– Det är fattigpensionärer som har köpt tio andelar för sina sparade pengar. Vi trodde att grannarna som alltid bott här skulle vara skeptiska. Det var en enorm överraskning vilka som har trott på projektet och ställt sig bakom det, säger Carolina Castillo.

Vill stärka demokratin

Pandemin har försenat processen med att bilda bygdebolaget men just nu ligger en ansökan hos Bolagsverket och en låneansökan hos Ekobanken.
Några viktiga mål för arbetet är att stärka demokratin och göra bygden mer hållbar.

– Det vi gör och hur vi organiserar oss är i slutänden politik på gräsrotsnivå. Sådana här projekt värnar om demokratin som tas för given och som håller på att glida oss ur händerna. Vi vill ha en mer cirkulär ekonomi, solidaritet med äldre och se vilket miljöavtryck och samhälle vi lämnar över till våra barn, säger Carolina Castillo.

När det gäller lanthandeln vill föreningen erbjuda fler av de produkter byborna vill ha så att de handlar där mer. Det finns också tankar kring färre förpackningar och ännu fler småskaligt producerade lokala varor.

Pandemin har gjort det svårare för Levande Önneköp att samla byborna. Förra året blev det mer vandringar och aktiviteter online, berättar Sandra Anderberg. Foto: Dennis Augustsson

– Vi vill att den här bygden ska frodas och att pengarna ska stanna här. Vi vill minska ensamheten, att fler ska flytta hit och att skolan och dagiset blir kvar, säger Sandra Anderberg.

Minska matsvinnet

För att minska matsvinnet från butiken funderar de på ett samarbete med äldre bybor som kan berätta om hur maten togs tillvara förr. Carolina Castillo säger att föreningen vill ta tillvara bygdens kulturhistoria och identitet och föra vidare den till nästa generation.

Levande Önneköp har ordnat en rad uppskattade evenemang som skördemarknad, öppen trädgård och slåtterkurs. Foto: Levande Önneköp

– Samtidigt är vi inte bakåtsträvande. Vi är för mångfald och vill involvera människor oavsett varifrån de kommer. Det är en grundsten i våra värderingar och stadgar, betonar Marcus Laurin.

Föreningen ser också kulturen som viktig. I kulturhuset finns en stor verkstadslokal som de vill använda till föreläsningar, konserter och teaterföreställningar.

– Men även om vi har tusen idéer vill vi fråga byborna vad de vill ha där, säger Marcus Laurin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV