Radar

USA: ny invandringsreform och tillbaka till Parisavtalet

Gränsen mellan Mexiko och USA, fotograferad från Tijuana som är nära den kaliforniska staden San Diego.

En åttaårig väg till medborgarskap för USA:s elva miljoner papperslösa. Ökad säkerhet vid gränsövergångar. Hjälp till unga som olagligt tagits till landet av sina föräldrar när de var små.

Vita huset och Demokraterna lägger nu fram en omfattande invandringsreform som, om den antas, uppfyller flera av president Joe Bidens vallöften. Det lär dock bli utmanande för Demokraterna att baxa den igenom kongressen. Detta eftersom partiet inte har de 60 röster som krävs för att få grönt ljus för större lagstiftning i senaten.

Reformen innehåller också en för många symboliskt viktig förändring. Den förordar att ordet ”alien” (främling) tas bort ur invandringslagarna och ersätts med ”ickemedborgare”, rapporterar bland andra tv-kanalen ABC.

Återinträde i Parisavtalet 

I dag återinträder USA också i Parisavtalet. Planen är att Biden redan under sina 100 första dagar som president ska bjuda in till ett internationellt klimatmöte.

Enligt DN har han beslutat att USA:s energiindustri ska vara grön till 2035, att landet ska vara koldioxidneutralt samtidigt som EU, det vill säga 2050, och att klimatet ska genomsyra samtliga områden, som utrikes-, handels- och säkerhetspolitik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV