Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Lokal klimataktivism diskuteras på ett webbinarium anordnat av Klimatriskdagen den 20 februari.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Norrland

Lördag 27 februari

Odla med Farbror grön
Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla. Johannes ”Farbror grön” Wätterbäck berättar hur du enkelt kan odla grönsaker i dina fönster samt ger dig praktiska odlingstips, gröna recept och kretsloppstänkande.
Tid: kl 14.00–16.00
Plats: Björknäs gymnasieskola, Idrottsgatan 4, Boden
Kostnad: 150 kr
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/april/odla-dar-du-ar—–farbror-gron

Svealand

Har plasten någon roll i omställningen? Foto: Pontus Lundahl/TT

Lördag 20 februari

Hur fixar vi avfallet och slipper plasten?
Detta seminarium fokuserar på avfallets och plastens roll i omställningen till ett samhälle utan utsläpp av koldioxid och en cirkulär ekonomi. Med Chalmers universitet och Norrtälje kommun. Macka och fika erbjuds.
Tid: kl 11.00–14.00
Plats: Aulan Havet i Campus Roslagen, Astrid Lindgrens gata 2A, Norrtälje
Info: www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/februari/klimatseminarium–hur-fixar-vi-avfallet-och-slipper-plasten—roslagens-naturskyddsforening/
Anmälan: Till Ola Nordstrand, olanordstrand57@gmail.com, 073 586 22 49

Götaland

Onsdag 24 februari

Bli klimatinspiratör i Skåne/Blekinge
Vill du prata med människor om den globala uppvärmningen och inspirera andra att engagera sig för en hållbar omställning? Den här utbildningen med kursledare från nätverket Klimataktion ger en grund.
Tid: Fyra tillfällen den 24 februari, 3 mars, 10 mars och 17 mars klockan 18.30–20.30
Plats: Online
Kostnad: 150 kr betalas till Bankgiro 286-2423 eller Swish 1235124094 senast den 20 februari
Info: klimataktion.se/event/bli-klimatinspirator-en-webkurs-for-dig-som-vill-driva-pa-for-ett-klimatneutralt-skane-eller-blekinge/
Anmälan: På https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdY9rloG46vC-eVT_QAvTA3E_Z28KHY3rbEOA654odhSZybvg/viewform senast den 13 februari

Hela landet …

Torsdag 28 januari–25 mars

Klimatet och vi
Nio träffar på distans om klimatförändringar, behovet av omställning, vad samhälle och individ kan göra, psykologi och sociologi. Med gästlärare inom exempelvis nära mat, delningsekonomi och förändring på arbetsplatsen.
Tid: 15.00–16.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/

Torsdag 11 februari–torsdag 3 juni

Ett hållbart samhälle
Ny distanskurs på kvarts- eller halvfart för dig som vill fördjupa dig i perspektiv på hållbarhet, globala rättvisefrågor och lösningar, samt pröva på omställningsarbete i praktiken. Det blir studiebesök, gästföreläsare, samt för den som läser på halvfart möjlighet att genomföra ett projekt i sin närmiljö.
Tid: Torsdagar kl 15.00–17.00
Plats: Distans, eventuellt med träffar i Stockholm
Info och anmälan: www.runo.se/folkhogskola/kurs/ett-hallbart-samhalle/

Lördag 13 februari–söndag 23 maj

Distanskurs om jorden och maten
Mimmi Rosell och Matilda Forsärla från podden Gröna fingrar Svart jord har premiär för sin nya kurs Jorden och maten. Målet är att inspirera dig att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Distanskurs på kvartsfart i 14 veckor med två fysiska träffar, 13–14 febuari och 22–23 maj.
Plats: Distans/Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13, Tranås
Kostnad: 500 kr + boende, material och studiebesök
Ansökan: Senast 15 januari 2021 på www.sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/distans-jorden-maten

Lördag 20 februari

Medborgarkraft i den lokala klimatpolitiken
Forum för lokal klimataktivism (FOLK) lyfter fram goda exempel, utbyter erfarenheter och söker möjligheter till samverkan mellan lokala grupper för att driva på utvecklingen av koldioxidbudgetering främst i kommuner och regioner. På detta webbinarium handlar det bland annat om lokal klimataktivism och ett nationellt nätverk för koldioxidbudget med representanter från Härjedalen, Nyköping och Örebro.
Tid: kl 13.00–16.00
Plats: Online
Info: klimatriksdagen.se/vad-vi-gor
Anmälan: https://janlindblad.typeform.com/to/gavMNspM

Onsdag 24 februari

Cirkulär ekonomi och hållbarhet
Ett panelsamtal om cirkulär ekonomi som skapar ett kretslopp där vi lagar, återbrukar och återvinner istället för att slita och slänga. Experter diskuterar både fördelar och risker med cirkulära affärsmodeller och huruvida de möjliggör ekonomisk tillväxt som inte förstör miljön. På engelska med Circle centre i Lund.
Tid: kl 17.00–18.30
Plats: Online via Zoom
Info: www.facebook.com/events/350063529299579

Torsdag 25 februari

Ingrip mot splaining i klimatsamtal
I denna praktiska digitala träning övar du på på att bryta samtal där någon använder sig av härskartekniken splaining, när omfattande förklaringar ges på ett sätt som inte tar hänsyn till den andres kunskapsnivå och erfarenheter. Träna på att bemöta olika argument och attityder för att omvandla dessa samtal till att istället väcka intresse, engagemang, organisering och handling. Arrangör är Vardagens civilkurages projekt Klimatprata.
Tid: kl 18.00–20.00
Plats: Online
Info: www.facebook.com/events/412326533183850/
Anmälan: https://forms.gle/Rn23f62goXwuFpz7A

Torsdag 25 februari–18 mars

Permakultur på distans
Är du nyfiken på permakultur och hur du kan använda det för att göra dina odlingar mer produktiva och samtidigt bidra till en bättre planet? Den här introduktionskursen med Maria Svennbeck tar upp permakulturens designprinciper och metodik samt kompostering, täckodling, samplantering och självförsörjning. Du får också formge en egen odlingsplats.
Medborgarskolan erbjuder även helgträffar under februari och mars.
Tid: Fyra torsdagar kl 17.00–20.00
Plats: verktyget Zoom
Kostnad: 1 600 kr
Info och anmälan: www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/introduktion-till-permakultur-distans-fjarrundervisning-1276224

Fredag 26 februari

Omställningslunch om framtidsvisioner
Hur skapar vi alternativa berättelser och visioner om framtiden? Alexandra Nikoleris, forskare från Lunds universitet och engagerad i projektet Narrating Climate Futures om berättelser kring en fossilfri framtid, inleder. Det blir också tillfälle att diskutera i smågrupper.
Tid: kl 12.00–13.00
Plats: Online via Zoom
Info: http://omstallningsbyran.se/kalender/

Längre fram

Fredag 19–söndag 21 mars

Art of hosting online
Medskapande ledarskap eller The Art of Hosting and Harvesting Conversations and Work that Matter erbjuder ett guidande perspektiv på ledarskap inom ramen för komplexa frågeställningar, situationer och utmaningar. Centralt är exempelvis att jobba i grupper, att visa värdskap för sig själv samt att träna konsten att lyssna.
Plats: Online
Kostnad: Kommer att anpassas till onlinemedverkan. Tidigare pris var från 3 700 kr plus moms, mat och boende, med några platser för den med liten ekonomi.
Info: aohjarna2020.weebly.com
Anmälan: https://forms.gle/kzyc75jhmRYNMUsm8

Lördag 20 mars–lördag 23 oktober

Certifieringskurs i permakultur
Permakultur är ett verktyg och designsystem som baseras på ekologiska principer. Syftet är att skapa platsbaserade, hållbara, energibesparande och resilienta system. Kursen består av två lördagar digitalt via Zoom (20 mars och 23 oktober), tre helger utomhus i Västerbotten (22–23 maj, 19–20 juni och 21–22 augusti), webbaserade seminarier, handledningstillfällen samt enskilda studier.
Tid: kl 9.00–16.00
Plats: Online, Bygdeå, Umeå, Robertsfors, Nordmaling och Ånäset
Kostnad: 6 000 kr plus litteratur, rabatt för medlemmar i LRF
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/permakultur-pdc-2021-65972/

Lär dig mer om naturnära skogsbruk. Martin Jentzen ger grundkunskaper i bland annat naturliga skogstyper och skogsvårdslagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Torsdag 25–fredag 26 mars

Naturnära skogsbruk
Kursledaren Martin Jentzen ger grundkunskaper i naturliga skogstyper, olika huggningsformer, skogsvårdslagen, ekonomi, gallring samt varför hyggesfritt skogsbruk. Lunch och fikor ingår, men inte boende.
Tid: kl 9.00–17.00
Plats: Herrgård de Luxe, nära Växjö
Kostnad: 2 695 kr plus moms
Info: plockhugget.se/kurser/
Anmälan: På https://forms.gle/LUyGe6KheDmPWBk2A
senast den 15 mars

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV