Våld och systematiskt förtryck mot civila, människorättsaktivister och journalister eskalerar i Västsahara. Samtidigt tystar Marocko ned mediabevakningen med grovt våld.
Efter att krig åter bröt ut mellan Marocko och Västsahara den 13 november 2020, har situationen med grova brott och mänskliga rättigheter förvärrats i ockuperade Västsahara, skriver organisationen Emmaus i ett pressmeddelande.
Personer aktiva inom människorättsorganisationer sätts i husarrest, grips och torteras, och deras hem stormas. Politiska fångar har hotats med att de kommer att förflyttas till hemlig ort.
– Vi talar inte längre om basala brott mot mänskliga rättigheter. Vi riskerar att arresteras, att dödas. Några av oss kommer troligen dö, säger journalisten Ahmed Ettanji från Equipe Media i en intervju med Emmaus.
Journalister vädjar om stöd
Nu vädjar de västsahariska journalisterna om stöd från omgivningen, inte minst från media runt om i världen och internationella Röda Korset.
– Vi behöver stöd utifrån för att kunna sprida nyheterna om vad som händer i det ockuperade Västsahara till omvärlden, säger Ahmed Ettanji.
Emmaus skriver också om människorättsaktivisten Sultana Khaya, som attackerades utanför sitt hem vid en fredlig demonstration den 13 februari. Enligt lokala källor blev hon slagen i ansiktet. Sedan attacken har hon inte fått lämna sitt hem, inte ens för att uppsöka sjukvård för sina skador.
Händelsen är inte unik, enligt Sultana Khaya, utan händer hundratals andra människorättsaktivister i Västsahara just nu.