Radar

FN-chefen vädjar om global vaccinationsplan

FN:s generalsekreterare António Guterres under det virtuella säkerhetsrådsmötet på onsdagen.

FN:s generalsekreterare António Guterres efterfrågar en internationell plan för vaccinering mot covid-19, och varnar för att den ojämlika tillgången till vaccin utgör ett hot mot både den globala hälsan och världsekonomin.

I nuläget har 75 procent av alla använda doser i världen getts till människor i tio länder – medan 130 länder inte hunnit vaccinera någon alls.

– Världen är i brådskande behov av en global vaccinationsplan som sammanför de som har nödvändig förmåga, vetenskaplig expertis, produktionskapacitet och finansiella muskler, säger Guterres under ett virtuellt säkerhetsrådsmöte.

Han tillägger att G20-länderna har bäst möjligheter att få till stånd ett globalt vaccinationsprogram och lovar fullt stöd från FN.

– Om viruset tillåts spridas okontrollerat i de fattigare delarna av världen kommer problemen med nya mutationer bara att öka, säger FN-chefen.

– Det riskerar att förlänga pandemin ordentligt, och möjliggöra för viruset att komma tillbaka och på nytt plåga rikare länder, fortsätter Guterres.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV