Radar

FN-chefen vädjar om global vaccinationsplan

FN:s generalsekreterare António Guterres under det virtuella säkerhetsrådsmötet på onsdagen.

FN:s generalsekreterare António Guterres efterfrågar en internationell plan för vaccinering mot covid-19, och varnar för att den ojämlika tillgången till vaccin utgör ett hot mot både den globala hälsan och världsekonomin.

I nuläget har 75 procent av alla använda doser i världen getts till människor i tio länder – medan 130 länder inte hunnit vaccinera någon alls.

– Världen är i brådskande behov av en global vaccinationsplan som sammanför de som har nödvändig förmåga, vetenskaplig expertis, produktionskapacitet och finansiella muskler, säger Guterres under ett virtuellt säkerhetsrådsmöte.

Han tillägger att G20-länderna har bäst möjligheter att få till stånd ett globalt vaccinationsprogram och lovar fullt stöd från FN.

– Om viruset tillåts spridas okontrollerat i de fattigare delarna av världen kommer problemen med nya mutationer bara att öka, säger FN-chefen.

– Det riskerar att förlänga pandemin ordentligt, och möjliggöra för viruset att komma tillbaka och på nytt plåga rikare länder, fortsätter Guterres.