Energi · Hallå där

Biblioterapi för bättre mående

Bibliotekarie Elisabeth Skog.

Stadsbiblioteket i Halmstad erbjuder sina läsare biblioterapi, som innebär att de kan få hjälp till ett bättre psykiskt välbefinnande genom att läsa böcker. LFT ställer fem frågor till bibliotekarien Elisabeth Skog som vidareutbildat sig i biblioterapi.

Berätta lite om ert initiativ biblioterapi.  

– Min kollega Jeanette Malm och jag gick en fortbildning inom biblioterapi och startade sedan flera grupper på biblioteket där vi läste texter tillsammans. Det fanns ett jättestort intresse och vi fick dubblera våra grupper. Tanken är att läsningen ska leda till samtal om existentiella frågor om till exempel leda, kärlek, vänskap utifrån texterna.

Vilka riktar det sig till?

– Det finns inga åldersgränser, det kan vara unga vuxna, äldre eller medelålders. När vi började kom det både unga och äldre, män och kvinnor.

Kan man bli frisk av att läsa en roman eller självhjälpsbok?

– Ja, forskningen säger att man kan öka sitt välbefinnande genom att läsa och inte minst genom att samtala kring det man läst. Det beror förstås på hur dålig man är, men jag tror absolut att litteraturen kan vara tröstande. När den är som bäst formulerar den sådant man kanske inte ens tänkt på själv. Den känslan av igenkänning kan vara helande. Man kan glömma sig själv en stund, gå in i andra världar, bli fängslad och gripen.

– Orkar man inte läsa kan man också lyssna. Jag har träffat flera med utmattningssyndrom som lyssnar på böcker istället.

Vågar läsarna ta kontakt med er om sina problem?

– Ja, det tror jag. Vi har ett lättsamt anslag. Jag tror att folk litar på oss på biblioteket. Undersökningar visar att vi har hög trovärdighet generellt. Vi är inte psykologer eller terapeuter, det vill vi inte ge sken av. Men vi kan ge boktips som passar och vet hur litteratur kan påverka i god riktning.

Under pandemin har ni startat tjänsten ”Bokbandage”, som ni kallar för bibliotekens motsvarighet till appen Kry. Hur fungerar tjänsten?

– Vi har gjort ett formulär som besökarna kan fylla i och berätta om saker de tycker är jobbiga, som ensamhet eller sömnlöshet till exempel. Sen hör vi av oss och tipsar om olika titlar som vi tror kan passa dem. Vissa vill kanske läsa något som de känner igen sig i, andra kan vilja läsa något helt annat. Därefter kan de höra av sig till oss via telefon eller mail för ett samtal. Sedan vi lanserade det här har flera hört av sig varje dag.

Biblioterapi

Ett biblioterapeutiskt arbetssätt innebär att man medvetet utforskar upplevelsen av litteratur, skrivande, konst, film, musik eller andra uttryckande konstformer.
Biblioterapi kan tillämpas på en mängd områden, i skolan, inom vård och omsorg, men även psykoedukativt för att öka självkännedom och personlig utveckling. I psykoteraterapi kan biblioterapi vara ett komplement till samtalet, vid livskriser eller rehabilitering.
Det biblioterapeutiska arbetssättet har utvecklats i USA och Storbritannien, men utövas även i många andra länder som till exempel Finland, Ungern, Tyskland, Polen och Frankrike. 
I Sverige är det ingen yrkesgrupp, utan en fortbildning som man kan gå om man är till exempel bibliotekarie eller terapeut.
Källa: biblioterapi.nu