Radar

Kampen mot juntan fortsätter – tåg blockeras

Munkar under en protest mot militärjuntan i Mandalay i centrala Myanmar under tisdagen.

”Folkets makt, ge tillbaka den!” Slagorden fortsätter eka i Myanmar, där demonstranter blockerar tågtrafik i den senaste protesten mot landets militärjunta.

”Släpp våra ledare omedelbart!”, skanderar folkmassan som samlats längs ett spårområde mellan storstaden Rangoon och Mawlamyine i södra Myanmar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna mot militärjuntan, som tog makten genom en kupp den 1 februari, har fortsatt dag för dag – trots den hotfulla närvaron av militärfordon och soldater i de större städerna. Vid sidan om massiva demonstrationer runt om i landet har proteströrelsen även organiserat strejker som lamslagit flera statliga verksamheter.

Under tisdagen rapporteras det även om manifestationer på minst två platser i Rangoon. Utanför centralbankens kontor samlades demonstranter i hopp om att övertyga personalen att ansluta.

Stängde ner internet

Samtidigt höll en grupp på runt 30 munkar en böneceremoni i protest mot kuppen.

Leden har tunnats ut under de senaste dagarna men motståndet mot juntan tycks fortfarande vara utbrett.

Ett tecken på det är att militären återigen såg sig tvungen att stänga ner internet under tisdagens småtimmar, för andra natten i rad.

FN uppmanar generalerna att återställa kommunikationerna och varnar dem för att slå ner mot demonstranterna.

Juntan har angett omfattande fusk vid valet i november som skäl för sitt agerande. Valet vanns av den nu störtade civila ledaren Aung San Suu Kyis parti NLD. Omedelbart efter kuppen sattes hon i husarrest, och hotas nu av åtal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV