Zoom

Basketstjärnan som brinner för rättvisa och jämställdhet

Farhiya Abdi började spela basket som 12-åring och har bland annat spelat i amerikanska WNBA.

I höstas släppte rapparen och basketpoddaren Osten af en låt som hyllar basketstjärnan Farhiya Abdi, och nu kommer även en video till låten. I låten vill han lyfta ojämlikheten inom basketvärlden och samtidigt hylla en person som vågar sticka ut och ta ställning. 

”Svenska sensationen, lägger korten på bordet
om hon varit man hade hon lätt tjänat flera hundra miljoner
För hon är basketens Zlatan, inget snack om saken
kanske aningen mer ödmjuk vid sidan av planen”

Så går några rader i Osten afs, alias Fredrik Engströms, låt Farhiya Abdi. LFT ringde upp Osten af och Farhiya Abdi själv – som just nu befinner sig på Teneriffa där hon spelar i spanska ligan – för att höra hur låten kom till och vad de tror behöver ske för att villkoren för kvinnliga basketspelare ska bli bättre.

Socialt engagemang

Osten af berättar att han först bara hade tänkt skriva en vers som skulle handla om Farhiya Abdi. Han spelade in den och skickade den till henne och hon svarade att hon tyckte att den var grym.

– Sen träffade jag henne i Stockholm och vi snackade jättelänge. Och jag tänkte bara: Shit vad grym hon är! Jag borde göra en till vers om allt hon har varit med om, och så blev det en hel låt. Och sen blev det en video också.

Fredrik "Osten af" Engström tillsammans med Farhiya Abdi
Fredrik "Osten af" Engström tillsammans med Farhiya Abdi. Foto: David & Dennis Andersson

Osten af fick upp ögonen för Farhiya eftersom han håller på det amerikanska laget LA Sparks, ett lag som Farhiya blev draftad av och spelade för i tre säsonger, 2013–2015.

– När jag började kolla på WNBA (Women’s National Basket Association) så märkte jag hur grymma förebilder var och varannan spelare där var genom deras sociala engagemang. De står upp för bra saker och kämpar för att samhället ska bli bättre.`

På vilket sätt?

– Nyligen har de haft på sig tröjor med Black Lives Matter-rörelsen och deltagit i en kampanj för Breonna Taylor som blev mördad av polisen. De står också upp för allas rätt att vara sig själva och engagerar sig i HBTQ-frågor.

Första somaliska kvinnan i amerikanska basketligan

När Farhiya Abdi började spela i WNBA var det speciellt, inte bara för att hon är en av få svenskar som har spelat där, utan också för att hon blev den första kvinnan med rötter i Somalia att ta plats i den amerikanska basketligan. Även om det nu är flera år sedan hon spelade i USA så har även hon lagt upp bilder på sig själv med en Black Lives Matter-t-shirt på Instagram. Många av hennes inlägg handlar också om ojämlikhet och fördomar inom basketvärlden. Men hon är också vegan och delar gärna bilder på växtbaserad mat.

Farhiya Abdi har spelat 135 landslagsmatcher, varav 32 som senior
Farhiya Abdi har spelat 135 landslagsmatcher, varav 32 som senior. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Farhiya Abdi kommer väl ihåg när hon första gången hörde versen som Osten af hade spelat in.

– Det kändes helt overkligt. Det är inte många där ute som har låtar om en själv. Jag uppskattar inte bara låten utan allt han gör för kvinnor inom basketen och inom sport i allmänhet. Jag blev väldigt rörd av den och än i dag kan jag inte riktigt fatta att det finns en låt om mig på Spotify, säger hon över telefon från Teneriffa.

Det senaste året har annars varit omtumlande för Farhiya på andra sätt. I våras valde hon att avbryta säsongen i den turkiska ligan där hon spelade för laget Botas på grund av pandemin.

– Det har varit väldigt upp och ner för mig mentalt. Först hade jag hopp om att det skulle bli bättre, sen hade jag mindre hopp, säger hon.

Nu har hon i alla fall precis inlett en ny säsong i det spanska laget CDB Clarinos. Restriktionerna är fortfarande hårda, till exempel testas alla spelare före varje match och de spelar helt utan publik. Men hon tycker ändå det är roligt att komma igång och spela igen.

"Män behöver supporta mer"

Osten af menar att det sker vissa positiva framsteg på jämställdhetsområdet inom basketen, men att det fortfarande finns väldigt mycket kvar att göra.

– Framförallt så behöver män supporta mer. Nu pratar jag generellt om all idrott.

Som exempel tar han upp konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet där Damkronorna bojkottade landslagslägren eftersom de inte kände sig nöjda med den ekonomiska ersättningen. 
– Vad hade hänt där om alla spelarna i det manliga hockeylandslaget hade ställt sig på damernas sida och sagt: ”Vi tänker inte heller spela om de inte får igenom det här”? Jag är övertygad om att de hade kunna lösa konflikten på en kafferast i så fall, säger han och fortsätter:

– Därför tycker jag det är så häftigt med den senaste basketsäsongen för då har NBA-spelarna tagit på sig damernas hoodies, som ett statement. Och spelaren Kyrie Irving styrde upp värsta fonden för de damspelare som inte fick ut någon lön på grund av att de var i en riskgrupp och inte kunde spela. Jag menar inte alla ska fixa fram pengar, men använd er position till att hjälpa och lyfta fram kvinnorna!

Sverige ligger efter

Farhiya Abdi håller med om att det behövs fler som vågar engagera sig.
– Det vi kan göra är att fortsätta att hela tiden pusha för de här frågorna, prata med folk och försök nå ut till de med höga positioner. Skapa en debatt och ”make a stand”. I USA handlar det också väldigt mycket om att synas i tv före matcher, det är mycket marknadsföring.

NHL-proffset Mika Zibanejad är en förebild när det kommer till manliga idrottsstjärnor som tar ansvar för jämställdheten, tycker Osten af
NHL-proffset Mika Zibanejad är en förebild när det kommer till manliga idrottsstjärnor som tar ansvar för jämställdheten, tycker Osten af. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Enligt Osten af börjar det röra på sig lite framförallt i USA, medan Sverige ligger efter. Men även här ser han vissa positiva tendenser.

– Jag tycker till exempel att Mika Zibanejad (NHL-stjärnan reds. anm.) som lät pengarna från sin hamburgerrestaurang gå till damkronorna är ett grymt exempel. Även Albin Ekdahl och andra inom fotbollslandslaget har tagit ställning för rättvisa löner. Men det vore förstås kul om det hände mer inom alla sporter.

Viktigt att göra sin röst hörd

Farhiya Abdi säger att hon tänker en hel del på att försöka vara en förebild för andra.

– Det är viktigt både för andra men också för min egen del eftersom jag har varit med om en del saker som svart muslim, och då vet jag att det finns många där ute som har upplevt samma saker eller värre. Jag tror att det är viktigt att göra sin röst hörd på olika sätt, genom media eller genom att prata med folk, och jag försöker verkligen göra det. Har man en plattform så ställer det krav på en att man ska göra ännu mer.

Får du många reaktioner när du till exempel lägger upp bilder på Black Lives Matter?

– Ja, men inte så många dåliga. Det händer så klart att folk inte håller med men jag får faktiskt inte så mycket hat.

Vad händer för din del nu framöver?

– Jag kommer vara här och spela till början av maj, sen i sommar ska jag vara hemma och vara med familjen och fortsätta jobba med saker som jag brinner för, till exempel Black Lives Matter. Fortsätta kämpa helt enkelt.

Osten af

Heter egentligen Fredrik Engström, kommer från Västerås och släppte sitt debutalbum ”The Number 28” 2015. 
Tillsammans med gruppen Hiphophjältarna har han inte bara spelat in en låt till Farhiya Abdi utan också till en annan kvinnlig basketstjärna – Kalis Loyd. 
Spelar själv basket och driverCourtsidepodden  – en podcast om basket. 

Farhiya Abdi

Född 1992 och uppväxt i stadsdelen Dalen i Stockholm. 
Började spela basket som 12-åring för Söder Basket Enskede. 
2012 signades hon av LA Sparks och blev därmed den tredje svenskan och den första person med somaliska rötter någonsin att spela i WNBA.
Räknas som en av Sveriges bästa ungdomslandslagsspelare genom tiderna.