Radar

En majoritet av amerikanerna vill fälla Trump

Nationalgardsoldater vaktar kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC, efter att den stormats av ilskna anhängare till den då avgående presidenten Donald Trump.

Han har lämnat Vita huset, men Donald Trump, vars andra riksrättsprocess nu inleds, fortsätter att väcka både sympatier och avsky. En majoritet av amerikanerna vill att expresidenten döms för anstiftan till den dödliga kongressattacken.

Dagarna efter stormningen av Kapitolium lämnade omkring 6 000 South Carolinabor Republikanerna. I Pennsylvania gick 10 000 republikaner ur partiet, i Arizona var avhopparna 5 000 och i Colorado 4 600, enligt public servicekanalen NPR.

– Jag var helt i chock och skämdes. Den (kongressattacken) stämde inte med min bild av Republikanerna – av vilka vi var och vilka vi är, berättar Lyle Darrah, livslång republikan och chef för ett mjukvaruföretag norr om Denver i Colorado, för NPR.

En "Trumpkult"

Kort därefter meddelade över 50 personer som arbetat i den republikanske presidenten George W Bushs styre att även de lämnar partiet. Detta med hänvisning till besvikelser över att så få kongressrepublikaner stått upp mot Trumps osanna påståenden om valfusk – ett agerande som de anser ledde till tumultet vid Kapitolium.

– Republikanerna så som jag kände partiet existerar inte längre. Jag skulle kalla det en Trumpkult, säger Jimmy Gurulé, som var statssekreterare i finansdepartementet med ansvar för terrorism och underrättelsefrågor, till nyhetsbyrån Reuters.

Avhopparna är förvisso få jämfört med de 74 miljoner som röstade på Trump i höstens val, men de sällar sig till de 56 procent som är för en fällande dom i riksrättsprocessen, enligt en färsk mätning från tv-kanalen ABC och opinionsinstitutet Ipsos.

En annan undersökning, gjord av Monmouth University, visar liknande tendenser: 57 procent av amerikanerna tycker att Trump ska förbjudas från att inneha folkvalda ämbeten i framtiden och 52 procent vill se honom fälld.

Stigande popularitet

Liksom mycket annat i USA är åsikterna bland demokrater respektive republikaner dock väsensskilda. Åtta av tio republikaner motsätter sig riksrättsprocessen.

Vissa av dem anser sannolikt, liksom Trumps försvarsadvokater, att det är lagvidrigt att ställa en president som redan avgått inför riksrätt. Andra har köpt presidentens falska påståenden om valfusk och känner sympati för honom.

Direkt efter kongresstormningen föll den dåvarande presidentens opinionssiffror med 4,5 procentenheter till 38 procent – men nu har de börjat stiga igen, enligt Real Clear Politics. Det sker samtidigt som en stor del av kongressens republikaner visar sitt stöd för honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV