Radar

Nytt språkrör – snart kommer nya ministrar

Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras med blommor av Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.

Miljöpartiets nya språkrörspar heter Märta Stenevi och Per Bolund. De ska nu försöka lyfta partiets dalande opinionssiffror. Men valet av nytt kvinnligt språkrör leder också till regeringsombildning.

Märta Stenevi har varit medlem i Miljöpartiet i mindre än tio år, men har hunnit med att vara regionråd, kommunalråd och partisekreterare. Nu har hon också valts till språkrör efter Isabella Lövin.

Både Märta Stenevi och Per Bolund vill att partiet ska bredda sig och driva frågor om social rättvisa och minskade ekonomiska klyftor parallellt med klimatpolitiken.

– Mitt budskap är att vi inte behöver välja mellan klimat och rättvisa. Om partiet ska växa räcker det inte att vara radikala nog för Greta-generationen. Deras mammor och pappor ska lita tillräckligt på oss för att rösta på oss, säger Märta Stenevi.

Hon tror att det är en nackdel att MP uppfattas som ett enfrågeparti.

Frågan om man ska satsa allt på det gröna kortet eller inte återkommer inför varje val. I en valanalys efter valet 2014 kom partiet fram till att valresultatet blivit en besvikelse för att man splittrat sig på för många frågor – då var det miljö, skola, jobb och jämställdhet.

Men det nya språkrörsparet tror ändå inte att det är en risk att lyfta fler frågor.

Lediga ministerposter

Strax före jul meddelade Peter Eriksson att han lämnar som biståndsminister och nu blir också jobbet som klimat- och miljöminister ledigt. Men Märta Stenevi vill inte säga vilken ministerpost hon vill ha.

Och Per Bolund vill inte heller kommentera det som många miljöpartister tycks ta för givet, att det blir han som tar över Isabella Lövins uppgifter i regeringen.

– Det är oerhört hedrande, men nu ska vi sätta oss ner och se hur laget ska se ut, säger han.

I partiet surras det en del om ministerrockader och nytillskott. Till exempel att Märta Stenevi skulle kunna ta över efter jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som då i sin tur kunde bli biståndsminister – om inte Erikssons statssekreterare Per Olsson Fridh vill ta ett steg framåt.

Om Per Bolund ska ersättas som finansmarknads- och bostadsminister spekuleras det i att ekonomisk-politiska talespersonen Karolina Skog eller gruppledaren i riksdagen Janine Alm Ericson kan bli aktuella.

Fler förändringar?

Hur det blir visar sig när statsminister Stefan Löfven (S) senare berättar om sin nya regering. Då är det också möjligt att han väljer att göra fler förändringar bland ministrarna.

Valberedningens motivering till att nominera Märta Stenevi var att partiet behöver en person som går genom rutan, som är karismatisk och utstrålar värme.

Hon vann språkrörsvalet med drygt hälften av rösterna – 142 av 265. Hon utmanades av två riksdagsledamöter och en lokalpolitiker. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Märta Stenevi

Märta Stenevi är 44 år och bor i Malmö.

Hon har själv beskrivit sig som en vanlig radhusmamma som tröttnade på att klaga vid köksbordet och gick in i politiken för att göra skillnad.

Har jobbat som marknads- och inköpschef.

Blev medlem i Miljöpartiet 2012.

Regionråd i Skåne 2014–2016

Kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnadsfrågor 2016–2018

2019 valdes hon till partisekreterare efter att ha utmanat valberedningens kandidat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV