Energi · Hallå där

Belyser klimatförändringarna med feelgoodroman

Jennifer Berglund ville skriva om ett viktigt och tungt ämne, men på ett sätt som är lätt att ta till sig.

Jennifer Berglund debuterar med den klimatsmarta feelgoodromanen ”Klimatsmart och fullkomligt förvirrad”. LFT ställer fem frågor till henne om romanen som handlar om en ung kvinna som åker på hemester till byn Vendel.

Kan du beskriva handlingen i korthet?

– Den handlar om en tjej som heter Frida som bestämmer sig för att hon vill leva mer miljömedvetet. Istället för att åka utomlands på semester som hon brukar göra, hyr hon ett rum på landsbygden. Väl där jobbar hon med att bli mer miljömedveten och träffar en kille som hon får känslor för, trots att hon har en kille i staden som hon bor i.

Varför ville du skriva den?

– Jag har alltid tyckt att miljö och klimatförändringarna är viktiga. Det känns bra att belysa det från ett mer lättsamt perspektiv. Jag hoppas på att få någon läsare mer intresserad av vad vi kan göra för en bättre miljö men hoppas också att de uppskattar berättelsen och mitt sätt att skriva, eftersom den är tänkt som underhållning i första hand.

Hur ser din egen resa mot en mer klimatsmart tillvaro ut?

– Den stämmer ganska bra överens med huvudpersonen Fridas. Jag började också med att fokusera på små detaljer som inte gör störst skillnad, som till exempel vad kläderna är gjorda av för sytråd, eller plasten i tandtråden. Huvudpersonen i boken bestämmer sig för att inte flyga, det är nog det absolut viktigaste man kan göra som privatperson. Hon tar cykeln istället för bilen, vilket också är en stor insats. Sedan gör hon en del saker på mindre nivå, som att sopsortera och dra ned på shoppingen.

Vilka vill du nå med din bok?

– Jag vill gärna nå den breda massan. Både dem som är lite klimatintresserade, men kanske också folk som inte alls tänker så mycket på miljö och klimat kan få sig en liten tankeställare med små saker de kan ändra på.

Feelgood och klimat är en ganska ovanlig kombination, finns det någon motsättning där? 

– Det kan man absolut tänka sig eftersom feelgood ska vara väldigt lättsamt. Samtidigt tar genren ofta upp ganska tunga ämnen, som till exempel miljö, psykisk ohälsa, eller dödsfall. Men oftast har den ett lyckligt slut. Jag tror att det kan behövas en motvikt. Jag tycker själv om att läsa faktaböcker om klimat och miljö, men ibland kan de vara lite för tunga och göra en lätt nedstämd. Det här kan vara ett komplement till det.

Energi · På gång i hela landet-temp

Hållbarhetsfestival i Västra Götaland

Abbie Richards är ungdomspristagare av Win win Gothenburg sustainability award, och håller i en av programpunkterna under Västra Götalands Hållbarhetsfestival, som handlar om att genomskåda klimatdesinformation.

16–22 oktober är det dags för Hållbarhetsfestival i Västra Götaland, med tema desinformation.

Festivalen arrangeras av Studiefrämjandet och har i år extra fokus på desinformation. Besökare kan exempelvis få lära sig genomskåda klimatdesinformation med hjälp av ungdomspristagaren av Win win Gothenburg sustainability award, Abbie Richards, eller bli bättre på att förstå klimatförnekelse inom miljörörelsen under ledning av Elinor Askmar. 

I nästa nummer av Landets Fria får du veta mer om festivalens tema i en längre artikel.

Var: Olika platser i Västra Götaland samt online

När: 16–22 oktober

Mer info: Hållbarhetsfestivalen (studieframjandet.se)

Energi · På gång i hela landet

Öppen lunchföreläsning om antropocen

Sverker Sörlin har skrivit boken Antropocen – En essä om människans tidsålder, och föreläser i ämnet 11 december.

Lär dig mer om människans tidsålder i Zoom-föreläsningen Avgörande val och ansvar i en föränderlig värld med miljöhistorikern Sverker Sörlin.

Antropocen är en föreslagen geologisk term som betecknar den tidsperiod då människan varit betydande för förändringen av jordens geologi, klimat och ekosystem.

Vilka är de storskaliga och långsiktiga effekterna av människans påverkan? Vilka vägval står vi inför när det gäller vår och planetens framtid? Hur har antropocen blivit centralt för att förstå vårt kollektiva ansvar och vår potential att forma en bättre värld?

Kungliga tekniska högskolan bjuder in till en öppen digital lunchföreläsning med Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och författare. Han har bland annat skrivit Antropocen – En essä om människans tidsålder.

Avgörande val och ansvar i en föränderlig värld

Var: Via Zoom-länk
När: 11 december 12:00-12:45
Anmälan: Info här.