Radar

540 djur påkörda – ”riktigt extremt”

Under förra veckan blev 540 rådjur, älgar och renar påkörda i polisregion Nord.

Förra veckan inträffade 540 viltolyckor i polisens region Nord. 112 rådjur, 249 älgar och 179 renar blev påkörda och dessutom några kungsörnar och havsörnar, som åt av viltkadavren.

– Just nu är det en jätteboom. Det beror på att det kommit fruktansvärt mycket snö i samma sväng, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i region Nord som omfattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Tidigare har såväl Västerbottens-Kuriren som P4 Västerbotten rapporterat om viltolyckorna.

Snösmockan har lett till att djuren, som samlas i stora hjordar, inte hunnit trampa upp några stigar som de brukar göra.

– De får lite panik när de kommer ut på vägen och vallarna är 170 till 180 centimeter höga. Dessutom flockas djuren den här årstiden, vilket innebär att det kan vara 40–60 djur som samtidigt ska över vägen, säger Joacim Lundqvist.

Han har varit viltsamordnare sedan 2008, men beskriver den gångna veckan som den mest hektiska.

– Det har varit riktigt extremt.

De omkring 1 000 eftersöksjägarna som samarbetar med polisen i region Nord, som sträcker sig över en yta motsvarande halva Sverige, har haft fullt upp.

– De har fått ge sig ut på skidor och skoter i den djupa snön. Vi vill ju inte att djuren ska behöva lida längre än nödvändigt, säger Joacim Lundqvist.

Trots att viltolyckorna varit rekordmånga och avstånden stora har eftersöksjägarna hunnit med.

– Eftersöksjägarna gör ett jättejobb. Hittills har det fungerat bra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV