Radar

Svårt att förebygga näthat med kärlek

Att bemöta näthat med kärlek är lättare sagt än gjort.

Försök att bemöta hat med kärlek leder ofta till ännu mer polarisering istället för tvärtom, enligt en ny studie som undersökt två grupper med olika inriktning på nätet.

Studien från Malmö universitet fokuserar på två tyska grupper som finns på nätet, Reconquista Germanica och Reconquista Internet. Den ena är en högergrupp som organiserar näthatsattacker mot politiska motståndare, den andra en löst sammanhållen rörelse som vill bekämpa näthat med ”kärlek och förnuft”.

Studiens resultat visar att ansatsen att bemöta hat med kärlek är lättare sagt än gjort. Inläggen blir spontana och oförsiktiga, och leder ofta, tvärtom den uttalade ambitionen, till mer snarare än mindre polarisering.

– Det är väldigt tålamodskrävande att bemöta hat på nätet. Men hat får inte dominera den offentliga debatten och det är viktigt att visa att den här typen av inlägg inte får stå oemotsagda, säger Nadine Keller, en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

I studien analyserades kommentarsfält på Facebook och av de båda gruppernas interna kommunikationsstrategier för att å ena sidan sprida, å andra sidan bemöta, hatspråk. Inläggen handlar ofta om invandring, islam och flyktingar.