Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Permakultur står i fokus både i en kurs som äger rum i Stockholm sista helgen i januari och i en distanskurs som Medborgarskolan arrangerar under februari och mars.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Torsdag 28 januari–25 mars

Klimatet och vi
Nio träffar på distans om klimatförändringar, behovet av omställning, vad samhälle och individ kan göra, psykologi och sociologi. Med gästlärare inom exempelvis nära mat, delningsekonomi och förändring på arbetsplatsen.
Tid: 15.00–16.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/

Heidi Andersson är känd som idrottare, men också för sitt starka klimatengagemang
Heidi Andersson är känd som idrottare, men också för sitt starka klimatengagemang. Foto: Christine Olsson/TT

Tisdag 2 februari

Heidi Andersson inför KlimatHoppMötet
Miljöprofilen Heidi Andersson pratar om hur en kan försöka vara den förändring som en vill se i världen. Inför KlimatHoppMötet i Eskilstuna den 8 maj ordnas ett miniseminarium online första tisdagen i varje månad.
Plats: verktyget Zoom
Info: www.facebook.com/studieframjandetsormland/events

Onsdag 10 februari

Vad ska vi med samhället till?
Debattören, författaren och före detta miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug pratar utifrån sin senaste bok. Han menar att vi för att nå verklig förändring inte bara måste bryta med vårt nuvarande ekonomiska system utan också med invanda tankemönster. Att gamla ideal som tillväxt, arbetslinje och krigskultur måste ersättas med balans, livslinje och fredskultur. Att vi behöver fundera på vad vi ska ha samhället till – och därmed vad vi ska ha våra liv till.
Tid: 18.30
Plats: Online
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/vad-ska-vi-ha-samhallet-till-birger-schlaug-0
Anmälan: Senast 7 februari via https://shorturl.at/juwyR

Onsdag 10 februari

Film för världens bin
Se kortfilmen “Earth: Muted – Jingjing’s Story”, möt några av dem som gjort filmen samt få tips om hur du själv kan ordna en filmvisning. Kvällen handlar också om Naturskyddsföreningens satsning Operation rädda bina samt om vikten av ekologisk mat.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/filmvisning-varldens-bin-0

Naturskyddsföreningen informerar om varför vi måste rädda bina och om vikten av ekologisk mat
Naturskyddsföreningen informerar om varför vi måste rädda bina och om vikten av ekologisk mat. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Torsdag 11 februari–torsdag 3 juni

Ett hållbart samhälle
Ny distanskurs på kvarts- eller halvfart för dig som vill fördjupa dig i perspektiv på hållbarhet, globala rättvisefrågor och lösningar, samt pröva på omställningsarbete i praktiken. Det blir studiebesök, gästföreläsare, samt för den som läser på halvfart möjlighet att genomföra ett projekt i sin närmiljö.
Tid: Torsdagar kl 15.00–17.00
Plats: Distans, eventuellt med träffar i Stockholm
Info och anmälan: www.runo.se/folkhogskola/kurs/ett-hallbart-samhalle/

Lördag 13 februari–söndag 23 maj

Distanskurs om jorden och maten
Mimmi Rosell och Matilda Forsärla från podden Gröna fingrar Svart jord har premiär för sin nya kurs Jorden och maten. Målet är att inspirera dig att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Distanskurs på kvartsfart i 14 veckor med två fysiska träffar, 13–14 febuari och 22–23 maj.
Plats: Distans/Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13, Tranås
Kostnad: 500 kr + boende, material och studiebesök
Ansökan: Senast 15 januari 2021 på www.sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/distans-jorden-maten

Längre fram

Torsdag 25 februari–18 mars

Permakultur på distans
Är du nyfiken på permakultur och hur du kan använda det för att göra dina odlingar mer produktiva och samtidigt bidra till en bättre planet? Den här introduktionskursen med Maria Svennbeck tar upp permakulturens designprinciper och metodik samt kompostering, täckodling, samplantering och självförsörjning. Du får också formge en egen odlingsplats.
Medborgarskolan erbjuder även helgträffar under februari och mars.
Tid: Fyra torsdagar kl 17.00–20.00
Plats: verktyget Zoom
Kostnad: 1 600 kr
Info och anmälan: www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/introduktion-till-permakultur-distans-fjarrundervisning-1276224

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras
Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021