Radar

President Biden: Låt oss enas mot hatet

Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president.

USA:s president Joe Biden inledde sin mandatperiod med en vädjan.
”Vi måste enas för att bekämpa våra fiender: ilska, förbittring, hat, extremism”, sade Biden i sitt första tal. Vicepresident Kamala Harris skriver historia som landets första kvinna på posten.

Washington DC och USA stod i stort sett stilla när Joe Biden svors in som president på Kapitoliums trappa på onsdagen. 

I mörk rock och ljusblå slips stod Biden framför Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Bibeln som han höll handen har tillhört familjen sedan förrförra århundradet, men i sitt tal blickade Biden nästan bara framåt.

– Demokratin är skör, sade han och konstaterade att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land, politiska motståndare måste överbryggas.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliserade (inbördes)krig mellan röda och blå, fortsatte han med hänvisning till färgerna för republikaner och demokrater.

Men aldrig nämnde han under talet sin företrädare vid namn.

Tyst minut

Sedan ville Biden att de omkring 1 000 inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, att tystna för en bön:

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit detta år i pandemin, sade Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch. Annars inga flagranta utspel; inga fyrverkerier eller storslagna symboler kantade ceremonin.

Jennifer Lopez framträdde med två sånger och Garth Brooks sjöng Amazing grace. Den unga poeten Amanda Gorman läste en specialskriven text om stormningen av Kapitolium.

"Mycket att reparera"

Joe Biden lyfte sedan handen och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid för den amerikanska demokratin.

– Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land, sade Biden från trappan till Kapitolium.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsatte han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, enligt tidsschemat, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Efter ceremonin fortsatte Biden och hans entourage på sedvanligt besök på USA:s nationella kyrkogård och färdades därefter i parad mot Pennsylvania Avenue.

Säkerhetsmännen runt presidentfordonet Besten, med registeringsnummer 46 efter Bidens plats i presidentlängden, väntade länge innan han och hustrun Jill klev ut. Den sista biten promenerade sedan presidenten till sitt nya hem.

River upp Trumpbeslut

Väl hemma i Vita huset inledde Biden sitt arbete. Bland annat har Biden undertecknat en order om att återansluta USA till Parisavtalet om klimatet och Världshälsoorganisationen, och river därmed upp tidigare beslut av Donald Trump.

I Vita huset väntade också ett brev från den före detta presidenten, såsom traditionen bjuder. Innehållet i brevet är inte allmänt känt, men Biden valde att för ovanlighetens skull nämna sin företrädare.

– Presidenten skrev ett mycket generöst brev. Det är privat. Jag tänker inte prata om brevet innan jag har talat med honom, sade Biden till reportrar i Vita huset.

Donald Trump befann sig då i sitt hem i Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida, sedan han valt att bryta traditionen genom att bojkotta presidentceremonin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV