Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Permakultur står i fokus både i en kurs som äger rum i Stockholm sista helgen i januari och i en distanskurs som Medborgarskolan arrangerar under februari och mars.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hela landet …

Torsdag 28 januari–25 mars

Klimatet och vi
Nio träffar på distans om klimatförändringar, behovet av omställning, vad samhälle och individ kan göra, psykologi och sociologi. Med gästlärare inom exempelvis nära mat, delningsekonomi och förändring på arbetsplatsen.
Tid: 15.00–16.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/

Torsdag 28 januari

Påverka med miljöbalken
Hur kan vi påverka våra lokalsamhällen med hjälp av miljöbalken? Naturskyddsföreningen ger tips från Karl-Axel Reimer, ordförande i Sörmland länsförbund och projektledare för God politisk påverkan, samt MaryAnn Fargo som har lång erfarenhet från arbete på flera länsstyrelser och Naturvårdsverket.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Online
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/paverka-genom-tillampning-av-miljobalken
Anmälan: Senast 25 januari via shorturl.at/fvzN2

Heidi Andersson är känd som idrottare, men också för sitt starka klimatengagemang. Foto: Christine Olsson/TT

Tisdag 2 februari

Heidi Andersson inför KlimatHoppMötet
Miljöprofilen Heidi Andersson pratar om hur en kan försöka vara den förändring som en vill se i världen. Inför KlimatHoppMötet i Eskilstuna den 8 maj ordnas ett miniseminarium online första tisdagen i varje månad.
Plats: verktyget Zoom
Info: www.facebook.com/studieframjandetsormland/events

Onsdag 10 februari

Vad ska vi med samhället till?
Debattören, författaren och före detta miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug pratar utifrån sin senaste bok. Han menar att vi för att nå verklig förändring inte bara måste bryta med vårt nuvarande ekonomiska system utan också med invanda tankemönster. Att gamla ideal som tillväxt, arbetslinje och krigskultur måste ersättas med balans, livslinje och fredskultur. Att vi behöver fundera på vad vi ska ha samhället till – och därmed vad vi ska ha våra liv till.
Tid: 18.30
Plats: Online
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/vad-ska-vi-ha-samhallet-till-birger-schlaug-0
Anmälan: Senast 7 februari via https://shorturl.at/juwyR

Onsdag 10 februari

Film för världens bin
Se kortfilmen “Earth: Muted – Jingjing’s Story”, möt några av dem som gjort filmen samt få tips om hur du själv kan ordna en filmvisning. Kvällen handlar också om Naturskyddsföreningens satsning Operation rädda bina samt om vikten av ekologisk mat.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online
Info och anmälan: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/filmvisning-varldens-bin-0

Naturskyddsföreningen informerar om varför vi måste rädda bina och om vikten av ekologisk mat. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Torsdag 11 februari–torsdag 3 juni

Ett hållbart samhälle
Ny distanskurs på kvarts- eller halvfart för dig som vill fördjupa dig i perspektiv på hållbarhet, globala rättvisefrågor och lösningar, samt pröva på omställningsarbete i praktiken. Det blir studiebesök, gästföreläsare, samt för den som läser på halvfart möjlighet att genomföra ett projekt i sin närmiljö.
Tid: Torsdagar kl 15.00–17.00
Plats: Distans, eventuellt med träffar i Stockholm
Info och anmälan: www.runo.se/folkhogskola/kurs/ett-hallbart-samhalle/

Lördag 13 februari–söndag 23 maj

Distanskurs om jorden och maten
Mimmi Rosell och Matilda Forsärla från podden Gröna fingrar Svart jord har premiär för sin nya kurs Jorden och maten. Målet är att inspirera dig att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Distanskurs på kvartsfart i 14 veckor med två fysiska träffar, 13–14 febuari och 22–23 maj.
Plats: Distans/Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13, Tranås
Kostnad: 500 kr + boende, material och studiebesök
Ansökan: Senast 15 januari 2021 på www.sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/distans-jorden-maten

Norrland

Tisdag 26 januari

Lär dig odla sparris
Lena Nyholm från Lenas odlingar i Högbysjön delar med sig av sina kunskaper om hur du planterar, sköter och skördar sparris. Både för dig som inte kommit igång ännu och dig som vill bli bättre.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Församlingshemmet, Prästbordet 100, Arnäsvall i Örnsköldsviks kommun
Kostnad: 30 kr inklusive förtäring
Info: www.studieframjandet.se/vasternorrlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/januari/ar-du-nyfiken-pa-hur-man-odlar-sparris/

Sparris är både gott och roligt att odla. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Svealand

Onsdag 27 januari

Akvaponi i Norrtälje
I Akvaponin på Vattencentrum på Campus i Nordrona kan du se hur det går till att odla i vatten. Fika ingår. Max tio personer.
Tid: 17.30–21.00
Plats: Vattencentrum, Kaserngatan 11, Campus Roslagen, Norrtälje
Info: www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/januari/akvaponin-pa-vattencentrum—roslagens-naturskyddsforening/
Anmälan: Senast den 23 januari till Ola Nordstrand på olanordstrand57@gmail.com eller 073 586 22 49

Lördag 30 januari–söndag 31 januari

Permakultur i Stockholm
Permakultur bygger på konkreta designverktyg som är praktiska och lösningsorienterade och har som mål att skapa resurseffektiva och hållbara system utan att tära på jordens resurser. Denna 72 timmars certifieringskurs är uppdelad på fem helger med föreläsningar, praktiskt arbete, diskussioner, studiebesök och grupparbeten.
Tid: 10–17
Platser: Formalinfabriken i Sickla, Boodlas odlingar i Alby och Ulriksdals Värdshus grönsaksodlingar
Kostnad: 6 500 kr
Info och anmälan: holisticgardening.se

Gör som Emil i Lönneberga – tälj i trä. Foto: Jessica Gow/TT

Lördag 30–söndag 31 januari

Tälj för köket
Lär dig grundteknikerna i att tälja genom att tillverka klimatsmarta och plastfria bruksföremål som smörknivar, skedar eller krympburkar. Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskap och dig som täljt en del.
Plats: Sörmlands museum, Nyköping
Kostnad: 1 900 kr
Anmälan och info: Senast 10 januari 2021 på butiken.sormlandsmuseum.se/kurser/talj-for-koket-plastfritt-och-klimatsmart-30-31-januari-2021.html

Götaland

Onsdag 27 januari

Forskaren som aktivist
Hur hanterar forskaren konsten att sitta på dubbla stolar inom både vetenskap och aktivism? Ett samtal med Stellan Vintagen, världens första professor i fredligt motstånd som har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gånger.
Tid: 18.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg
Info: www.facebook.com/events/707289826426991/

Längre fram

Torsdag 25 februari–18 mars

Permakultur på distans
Är du nyfiken på permakultur och hur du kan använda det för att göra dina odlingar mer produktiva och samtidigt bidra till en bättre planet? Den här introduktionskursen med Maria Svennbeck tar upp permakulturens designprinciper och metodik samt kompostering, täckodling, samplantering och självförsörjning. Du får också formge en egen odlingsplats.
Medborgarskolan erbjuder även helgträffar under februari och mars.
Tid: Fyra torsdagar kl 17.00–20.00
Plats: verktyget Zoom
Kostnad: 1 600 kr
Info och anmälan: www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/introduktion-till-permakultur-distans-fjarrundervisning-1276224

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV