Radar

Nationell vätgasstrategi på gång

En vätgasbil fylls på.

Regeringen kommer inom kort att ge myndigheterna i uppdrag att ta fram en nationell vätgasstrategi, enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Beskedet kom under ett webbseminarium på torsdagen i regi av Fossilfritt Sverige, som ska genomföra 22 färdplaner med fossilfri konkurrenskraft för näringslivet i sikte.

– Sverige ska ligga i framkant och bli ett ledande vätgasland, sade Bolund.

Flera andra länder har redan lagt upp sina strategier för vätgasen, som likt el är en energibärare med potential för transportsektorn, industrin, bostäder mer mera.

– Vi (Sverige) har en väldigt fundamental fördel i tillgången till el, sade Andreas Regnell, styrelseordförande i Hybrit, ett projekt för att producera fossilfritt stål som SSAB, Vattenfall och LKAB står bakom med stöd av Energimyndigheten.

Fyra områden

I Fossilfritt Sveriges egen strategi – som hittills 30 företag står bakom – koncentreras produktionen till fyra kluster i Lappland, Gästrikland, Bohuslän respektive Skåne. Enbart fossilfri vätgas premieras. Den tas fram genom att elektrolysörerna (som sönderdelar vatten till vätgas och syrgas) drivs av förnybar el.

Vätgasen har möjlighet att stå för tre gigawatt 2030 och åtta gigawatt 2045, enligt Fossilfritt Sverige som regeringen startade 2015 med syfte att öka takten i klimatomställningen.

Längre fram

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, ser mycket positivt på ambitionerna hos tunga företag inom svensk basindustri:

– De gör det inte för att vara snälla, de gör det för att vinna i konkurrenskraft.

Såväl Scanias vd Henrik Henriksson och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) betonade på seminariet att vätgasen är ett hoppfullt alternativ på sikt; primärt de närmaste åren gäller det dock att fortsätta med elektrifiering och utbyggd laddningsinfrastruktur.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.