Radar

Motorväg genom Nigerias regnskog stoppad

Den planerade motorvägen skulle bland annat gå genom nationalparken Cross River i södra Nigeria.

Efter fem år av protester har planerna på en fyrfilig väg genom en av Nigerias sista regnskogar skrotats.

Den planerade motorvägen skulle gå genom urfolket ekuris mark samt nationalparken Cross River i södra Nigeria. Markområdet som skulle tas i anspråk var 260 kilometer långt och 20 kilometer brett. Invånarna i 185 byar skulle tvingas att flytta. Även chimpanser, gorillor och skogselefanter i regnskogen skulle drabbas, enligt organisationen Rainforest rescue

Protesterna har pågått sedan 2016 och ekurifolket har lyckats stoppa vägbygget flera gånger. Över 450 000 personer har också skrivit på Rainforest rescues öppna protestbrev till Nigerias president, landets miljöminister och regionens guvernör. 

Nu har guvernören Ben Ayade dragit tillbaka planerna. Det officiella skälet är att regionens regering vill prioritera investeringar i utbildning för unga, arbetsmarknaden samt bostäder framför stora infrastrukturprojekt.

Hoten mot regnskogen kvarstår

Enligt Rainforest rescue är Martins Egot, ledare för den lokala organisationen DevCon, förvissad om att naturen kommer att återta de skogsområden som redan har avverkats.

Vägen var tänkt att gå från kuststaden Calabar till den lilla staden Katsina-ala längre norrut och dess nytta var oklar. Nigerianska aktivister befarade att vägbygget bara var ett sätt att underlätta för olaglig avverkning och nya plantage. De hoten mot regnskogen kvarstår även nu när vägen inte blir av, liksom problemen med tjuvjakt.

– Den enorma omfattningen av olaglig avverkning här saknar motstycke. Politiker är inblandade i brotten, säger den ekuriska ledaren Edwin Ogar.