Krönika

Hirs – ett underskattat sädesslag

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), tidigare kultur- och demokratiminister, berättar i en intervju med tidningen VI (januari 2021) att hon älskar att laga mat tillsammans med sina syskon. Men ris, som hör till den indiska rätten Aloo gobi, gör henne tveksam. ”Till grytan brukar det serveras ris, som jag älskar. Men det är ju en problematisk gröda ur klimatsynpunkt, så numera äter jag ris högst en gång i månaden. Jag har gjort riset till den lyx det bör vara. Hirs går precis lika bra, om man tillagar den rätt”, säger hon i intervjun.

Hirs! I min närmaste mataffär finns det hyllmeter med olika sorters ris men inte hirs. En enda kartongförpackning hittar jag i en ännu större matbutik, det är Saltå kvarns skalad hirs (importerad från Kina). 1 dl hirs och 2 dl vatten ger 3 dl hirs när den är färdig efter 15 minuters kokning på svag värme. Med att tillaga ”på rätt sätt” menas det väl att hirs måste kokas i två omgångar. Det första vattnet ska slås bort för att få bort bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet.

Uppriktigt sagt blev jag otroligt glad att läsa om hirs. Det är ju ett mångtusenårigt sädesslag, en gräsväxt som än idag förekommer i många olika sorter i Kina, Indien och Afrika. Tio olika släkten finns, två av dem är viktiga i dagens Europa, vipphirs (som mat) och kolvhirs med ännu finare frön för fågelfoder. Även i Mellaneuropa har den varit känd, i Skandinavien sedan bronsålderstiden. I Europa var den basföda innan potatis tog över. På senare år har hirs blivit intressant igen för alltfler näringskänsliga människor. Hirs innehåller inget gluten. På tyskspråkiga internetsidor drunknar man nästan i all hirsrelaterad information. I grova drag innehåller växten 70 procent kolhydrater, 10 procent protein och 5 procent fett. Hirsens olja är rik på vitamin E, pro-vitamin A, olika B-vitaminer samt mineraler som magnesium, fosfor och kalium. Den innehåller dessutom fyra gånger så mycket järn som råris. Forngermanska hirsa, hirso härleds från indogermanska för mättnad, näring, näringsrik.  

Hirs växer på torra jordar. Men den är frostkänslig. Agrologica, ett danskt företag som ägnar sig åt växtförädling och ekologiskt jordbruk, producerade för första gången hirs 2015.  Klimatförändringarna flyttar odlingsgränsen allt längre norrut, anser man. Svenska Hushållningssällskapet är mera tveksamt i Alternativa livsmedelsgrödor för svenskt lantbruk (2013) och förordar quinoa från Sydamerikas torra Ander, en ört, släkt med spenat och rödbeta. Även den är näringsrik, utan gluten och användbar som ris i maten. Quinoa är inte frostkänslig. 2017 fick den sitt genombrott i Sverige.

Varför är Alice Bah Kuhnke och jag så fästa vid hirs? Själv minns jag Bröderna Grimms saga. En hungrig flicka träffar en kvinna i skogen som redan visste om flickans nöd och gav henne en liten gryta. ”Gå hem till din mamma, sätt grytan på spisen och säg ’laga gröt lilla grytan’.” Så gjorde flickan och båda blev mätta och glada. ”Stanna lilla grytan” sa hon när de var belåtna. En vacker dag gick flickan iväg. Mamman blev hungrig och sa trollordet till grytan. Men hon hade glömt hur hon skulle få slut på gröten. Snart fyllde den hela huset, nästa huset och hela staden. Då kom flickan tillbaka. Förlösande sa hon: ”stanna lilla grytan”. Och alla som ville äntra staden fick äta sig genom den söta hirsgröten.

FN:s kärnvapenförbud har blivit lag från och med 22/1 2021.

Tron på att livet blir som förut med Covid-19-vaccin.