Radar

Biden vill förenkla för papperslösa

USA:s blivande president Joe Biden.

Demokraten Joe Biden kommer att inleda sitt presidentskap med att försöka reformera USA:s invandringslagar, rapporterar The Washington Post.

Enligt källor till tidningen kommer den blivande presidenten redan på onsdag att skicka nya lagförslag till kongressen som bland annat innebär att papperslösa kan söka medborgarskap om de uppfyller vissa kriterier efter åtta år i landet.

För att förhindra en anstormning av människor vid USA:s gränser kommer reglerna bara att gälla för dem som redan befann sig i USA den 1 januari i år.

Så kallade dreamers – personer som kom till USA som barn och som i dag lever som papperslösa eller har tidsbegränsade uppehållstillstånd – ska enligt förslaget kunna få medborgarskap direkt.

Bidens lagförslag innebär också ett ökat flyktingmottagande samt att man ska lägga fokus på att ta itu med de bakomliggande orsakerna till invandring från Centralamerika.

Rigorös säkerhet

Några andra punkter som Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset är en mycket snabbare vaccinprocess, nödhjälp till coviddrabbade amerikaner och en återgång till Parisavtalet om klimatet.

Joe Biden kommer att svära presidenteden på Kapitoliums trappa vid lunchtid på onsdag lokal tid (klockan 18 svensk tid). Säkerheten är rigorös efter att anhängare till den avgående presidenten Donald Trump stormade Kapitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC förra veckan.

Tusentals soldater är redan på plats inför installationen – och ytterligare tusentals väntas anlända i veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV