Radar

Offer för sexuellt våld får ingen behandling

Det saknas effektiva insatser, både för att förebygga och behandla konsekvenserna av sexuellt våld.

Det saknas effektiva insatser för dem som drabbats av sexuellt våld. Nu kan det bli ännu svårare att få behandling, då en av de större specialistmottagningarna i Sverige tvingas stänga ned sina långa köer för att de saknar finansiering.

Trots att medvetenheten i allmänhet har ökat när det gäller förekomsten av sexuellt våld, saknas det effektiva insatser, både för att förebygga och behandla konsekvenserna, enligt en av Sveriges största specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, World of no sexual abuse (Wonsa).

Nu tvingas de stänga sina redan långa köer på grund av att det saknas finansiering. Kliniken har 900 patienterna som väntar på behandling, och oron för framtiden är stor, rapporterar Feministiskt initiativ. 

Enligt Wonsas egna studier och en utredning av Sveriges kommuner och landsting är vården för sexuellt våldsutsatta i princip obefintlig. Samtidigt är bristerna inom primärvården stora.

– Vårdens roll är mycket viktig, närmare 20 procent av alla kvinnor har utsatts för allvarligare sexuella övergrepp någon gång i livet, säger Eva Estling, samordnare för satsningen på Kvinnors hälsa på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV