Radar

Vaccin snart på väg till fattigare länder

Från bland annat detta UNICEF-lager i Köpenhamn kommer vaccindoserna via Covax att levereras till de länder i världen som inte har råd med vaccin.

Vaccinationsinsatsen i Europa och Nordamerika har redan börjat. Men enligt WHO kan även världens fattigare länder vänta sig sina första leveranser av coronavaccin från slutet av januari till mitten av februari.

Den globala vaccinalliansen Covax har säkrat två miljarder doser vaccin som är redo att börja distribueras inom bara några veckor.

– Vi kommer kunna börja leverera dessa doser förmodligen i slutet av januari, och om inte, åtminstone i början till mitten av februari, säger WHO:s vaccinchef Kate O’Brien.

Målet är att säkra tillräckligt mycket vaccin för att kunna vaccinera minst 20 procent av befolkningen i de 92 låg- och medelinkomstländer som deltar i programmet.

– Det är så länder i Afrika och Sydasien, och länder i andra delar av världen som hör till dessa 92 länder som inte har råd med vaccin, kommer få tillgång till vaccin, säger O’Brien.

Enligt WHO:s översikt av vaccinkandidater har 63 testats på människor, och 21 av dem har börjat masstestas. Ytterligare 172 är under utveckling.

– Vi gör löpande granskningar av data för andra vaccin och vi räknar med att kunna lista ett antal vaccin för nödtillstånd under de kommande veckorna och månaderna, säger O’Brien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV