Radar

Svamp mer lönsamt än virke

Sprängtickan säljs som mirakelsvamp för uppemot tusen kronor kilot på Blocket.

Att ympa in sprängticka i björkar kan vara ett alternativ till att röja skadad skog. Sprängticka, eller chaga som det också kallas, har använts som medicinalväxt i flera tusen år och efterfrågan är stor inom hälsokost- och kosmetikaindustrin.

Tidningen ATL skriver om en familj som köpte strax över 100 hektar skog i Skattungbyn i Dalarna för två år sedan. Drygt 20 hektar av det var röjningsskog med mycket betesskador.

Efter att ha kämpat med att röja ned betade och krokiga björkstammar kom familjen på att de kunde ympa in sprängticka i björkarna. Marknadspriset är 350 kronor per kilo och marknaden växer så fort att naturligt förekommande sprängticka inte räcker till.

Familjen Johansson kontaktade finska företaget Kääpä Forest som hjälpte till med ympningen av svampen på 500 stammar per hektar.

– Det var enkelt, bara att borra hål, slå in 3–4 ymppluggar per träd och så täcka hålen med lite vax. Vi gjorde allt på en dag, säger sonen Axel Johansson till ATL. 

Kassaflöde från skogen

Om ungefär åtta år är tickorna klara att skörda. Då kan de ge 750 kilo per hektar, och köpare finns redan, enligt tidningen.

– Vi har avtal med företaget som hjälpte oss med ympningen, de köper skörden för marknadspris. Kalkylen ser bra ut, vi satsar 50 000 kronor per hektar och nettovinsten beräknas till 100 000 – 150 000 kronor per hektar vid skörd. Det kan också bli en andra skörd om björkarna överlever så länge.

Under tiden kommer Axel Johansson och hans pappa röja resten av sitt björkbestånd och fortsätta ympa några hektar per år.

– Om vi ympar in sprängticka varje år så har vi snart ett hyfsat kassaflöde från skogen. Det skulle vi inte ha annars, det mesta på fastigheten är gallrad tallskog. Visst finns det risker, brand till exempel, men det känns som en bra investering och den slår ju lönsamheten i vanligt skogsbruk med hästlängder.

Sprängticka, med handelsnamnet chaga, har använts som medicinalväxt i flera tusen år, bland annat mot cancer. Modern forskning visar också att sprängtickan tar upp betulin från björkarna, ett ämne som har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller, enligt ATL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV