Radar

Protester efter mord på hazariska gruvarbetare i Pakistan

Pakistanska soldater på patrull i Baluchistans huvudstad Quetta, där hazarerna bor i två ghettoliknande slutna enklaver på branta berg i varsin ände av staden, omringade av taggtråd och bevakade av beväpnade vakter.

Efter att minst 11 hazariska gruvarbetare mördats av IS-terrorister i Quetta, Pakistan, demonstrerar tusentals hazarer mot pakistanska regeringen, som inte ännu tagit avstånd från morden.

Morden skedde den 3 januari i den lilla gruvstaden Machh nära Quetta, huvudstad i den pakistanska provinsen Baluchistan. Arbetarna överfölls och bakbands och sedan skar förövarna av deras halsar, rapporterar bland annat BBC och Reuters.

Dådet utfördes av den pakistanska grenen av IS (Daesh), med det enda motivet att arbetarna betraktades som ”otrogna” eftersom de tillhörde den shiamuslimska folkgruppen hazarer.

Efter det har det varit stora demonstrationer i Quetta, Karachi och andra städer mot  morden, som också har fördömts av FN:s generalsekreterare och regeringscheferna i ett antal länder.

Tyst i Sverige

I staden Quetta, där det finns minst en halv miljon hazarer, har demonstranterna blockerat en infartsväg där de lagt kropparna efter de elva mördade gruvarbetarna. I snart en vecka har de väntat på regeringens reaktion.

Trots att Sverige har en stor hazarisk befolkning har händelsen dock inte uppmärksammats av politiker eller medier här, skriver nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan i ett pressmeddelande.

Hazarernas sittstrejk i Quetta har blivit startskottet för en mängd liknande aktioner runt om i Pakistan. Även människor från andra folkgrupper blockerar vägar och kräver ett slut på våldet och otryggheten i landet. Solidaritetsmanifestationer har också hållits i Australien, USA och Storbritannien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV