Radar

Våldsvåg i Centralafrikanska republiken 

Faustin-Archange Touadéra har blivit omvald som president i Centralafrikanska republiken.

En ny våldsvåg kopplad till valprocessen har drabbat flera regioner i Centralafrikanska republiken sedan mitten av december, särskilt i landets västra del. 

Faustin-Archange Touadéra har blivit omvald som president i Centralafrikanska republiken (CAR), uppger landets valkommission. Touadéra fick 53,9 procent av rösterna, vilket innebär att det inte blir någon andra valomgång.

Upptakten till valet den 27 december skakades av våldsamheter. Enligt officiella siffror förekom inget valdeltagande alls i 29 av landets 71 underprefekturer, enligt TT. 

Den 28 december ägde en skottlossning mot en lastbil i staden Grimari rum, där ett antal passagerare dog och flera andra skadades. En av dem som dog arbetade för Läkare utan gränser.

Civila blir offer för våldet

– Den här incidenten i Grimari, och dödandet av vår kollega, visar tydligt på den mänskliga kostnaden för det återkommande våldet i Centralafrikanska republiken, säger Marcella Kraay, biträdande ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i CAR i ett pressmeddelande.

– Återigen fångas civila i korselden i en dödlig konflikt och blir offer för en oändlig våldscykel, fortsätter hon. 

I söndags intogs staden Bangassou i södra delen av landet av rebeller. FN, som har över 12 000 personer i fredsbevarande styrkor i CAR, uppger att det på måndagen var lugnt i staden, men att medarbetare vid flera hjälporganisationer har sökt skydd hos FN.

Den 63-årige Faustin-Archange Touadéras regering kontrollerar bara omkring en tredjedel av den tidigare franska kolonin, medan en allians av rebeller sedan den 19 december kontrollerar resten av landet. Rebellerna sägs stödjas av Francois Bozizé – expresidenten som avsattes och är internationellt efterlyst för mord och tortyr – och Touadéra har anklagat Bozizé för att försöka genomföra en kupp, något den senare förnekat, enligt TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV