Radar

Sista klivet ut ur EU för Storbritannien

En EU-flagga som hålls upp av en demonstrant utanför Westminster i London.

När klockan slog midnatt var det inte bara året som blev nytt. För Storbritannien väntar en ny verklighet då de särskilda övergångsreglerna efter EU-utträdet slutar gälla.
”Ögonblicket är äntligen här och nu är tid att fånga det”, säger premiärminister Boris Johnsson i ett uttalande.

I 48 år har Storbritannien samsats med resten av EU i en relation som ofta varit turbulent. Processen att lämna unionen har varit lång och komplicerad.

– Landets öde ligger nu i britternas händer, säger Boris Johnson.

Avtal ska mildra effekten

Efter själva utträdet för elva månader sedan har sedan förhandlingar om ett frihandelsavtal med EU pågått, och beskedet om att ett sådant nåtts kom på julafton. Tanken är att avtalet, som undertecknades av premiärminister Johnson i direktsänd tv under onsdagen, ska mildra effekten av landets utträde.

– Brexit är inte ett slut, utan en början, sade Boris Johnson till parlamentet bara timmar innan församlingen godkände handelsavtalet på onsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Efter midnatt 31 december gäller bland annat inte EU:s regler om fri rörlighet längre mellan Storbritannien och EU:s medlemsländer.

Fortsatt samarbete

Oppositionsledaren och brexitmotståndaren Keir Starmer säger att hans parti Labour kommer att arbeta för ”större välstånd, rättvisa och möjligheter” då landet går sin egen väg.

– Jag tror att våra bästa år ligger framför oss.

Storbritannien är det första landet att lämna EU, men kommer bland annat att fortsätta att samarbeta med EU när det gäller inre säkerhet, främst brottsbekämpning, och kommer även i fortsättningen att ha möjlighet att delta i vissa EU-program.